Vaivaavatko kuukautiset?

Kuukautiskipuja on noin 75 %:lla, epäsäännöllisyyttä noin 40 %:lla ja runsaita vuotoja lähes 30 %:lla naisista, joilla on kuukautiset.

Kuukautisvuoto johtuu siitä, että kohtuontelon sisin kerros (limakalvo) poistuu pienen verimäärän mukana. Jos munasolun hedelmöittymistä ei ole tapahtunut, naisen sukuhormonit huolehtivat siitä, että kohdun limankalvo korvautuu säännöllisesti uudella. Näin hedelmällisessä iässä oleva nainen voi periaatteessa tulla raskaaksi kerran kuukaudessa. Jos raskaus alkaa, hormonit huolehtivat taas siitä, että limakalvo kasvaa ja paksunee niin, että hedelmöittynyt munasolu ja siitä kehittyvä alkio saavat hyvän kasvualustan kohdun sisällä.

Oireet

Kuukautiskierto on varsin monimutkainen tapahtuma ja siksi se on herkkä häiriöille. Kuukautisvaivat voivat olla selkään säteilevää alavatsan kouristuksenomaista kipua, huonovointisuutta, päänsärkyä ja oksentelua. Kipuja on noin 75 %:lla, kuukautisten epäsäännöllisyyttä noin 40 %:lla ja runsaita kuukautisvuotoja lähes 30 %:lla naisista, joilla on kuukautiset. Kuukautiskivut ovat yleisempiä nuoremmilla naisilla, ja ne ilmenevät yleensä ensimmäisinä vuotopäivinä. Kaiken kaikkiaan on tavallisempaa, että kuukautisiin liittyy ongelmia kuin että niihin ei liity mitään ongelmia.

Osalla naisista on ennen kuukautisvuotoa ärtyneisyyttä, masentuneisuutta, itkuherkkyyttä, unettomuutta ja keskittymisvaikeuksia. Lisäksi heillä voi olla rintojen arkuutta, turvotuksia tai päänsärkyä. Näiden vaivojen yhteisnimitys on premenstruaalisyndrooma (PMS), suomeksi kuukautisia edeltävät oireyhtymä. PMS-oireita on suomalaisilla naisilla varsin usein – ainakin joskus niitä on ollut lähes 70 %:lla naisista, joilla on kuukautiset.

Syiden selvittely

Monet naiset pärjäävät kuukautisvaivoineen, mutta jos kuukautishäiriö häiritsee elämää, kannattaa käydä gynekologin vastaanotolla

Gynekologinen tutkimus on syytä tehdä, jos kuukautisissa ilmenee selviä häiriöitä. Tällaisia ovat erittäin runsaat kuukautiset, kuukautisten muuttuminen epäsäännölliseksi tai poisjääminen, vaikka raskaustesti on negatiivinen.

Runsaat kuukautiset tarkoittavat yli 80 ml:n verenhukkaa yhtä kuukautiskiertoa kohti. Käytännössä verenhukan mittaaminen on vaikeaa. Runsaisiin kuukautisiin ei voi itse vaikuttaa. Jos vuoto on niin runsasta, että siitä seuraa anemiaa, on gynekologin syytä selvittää miten tilanne voidaan korjata. Runsaisiin kuukautisiin auttaa usein hormonihoito. Vaikeimmissa tapauksissa turvaudutaan kirurgiseen hoitoon.

Osalle runsaista vuodoista on anatominen syy. Se voi olla kohdun myooma (hyvänlaatuinen lihaskasvain) tai polyyppi (kohdun sisälimakalvon hyvänlaatuinen kasvain), mutta usein runsaalle vuodolle ei voida osoittaa selkeää syytä.

Muista kuukautishäiriöstä mainittakoon munasarjojen monirakkulatauti, joka aiheuttaa pääasiassa kuukautisten harvenemista. Usein tähän tilaan liittyy ylipaino, joka osaltaan järkyttää hormonitasapainoa. Kasvoissa voi esiintyä karvoitusta merkkinä hormonihäiriöstä. Lihavuuden hoito ja painon pudotus voivat korjata monirakkulatautiin liittyviä kuukautishäiriöitä suuresti.

Hoitovaihtoehdot

Kuukautiskipuun on olemassa hyviä itsehoitolääkkeitä, joita voi käyttää jos taustalla ole muuta syytä vaivoille. Kipulääke kannattaa ottaa ajoissa, heti vuodon ja kivun alkaessa ja riittävän suurella annoksella. Kipua voi myös lievittää ulkoilemalla ja harrastamalla kevyttä liikuntaa. Jos tilanne on jatkuvasti hankala, gynekologi voi määrätä kuukautiskipuun hormonihoitoa.

Itsehoitolääkkeistä tavallisimmat eli tulehduskipulääkkeet vähentävät vuotoa viidenneksellä, ne auttavat myös mahdollisiin kuukautiskipuihin. Lääkärin määräämistä hoidoista yhdistelmäehkäisytabletit vähentävät kuukautisvuodon määrää, säännöllistävät kuukautiset ja vähentävät kuukautiskipuja tehokkaasti. Hormonikierukka on tehokkain lääkehoito, se vähentää vuodon määrää 80–90 %. Myös kuukautiskivut helpottuvat. Hoidon alussa voi tiputteluvuotoa olla 2–4 kuukauden ajan.

Jos vuotoa ei saada lääkehoidosta huolimatta kuriin tai jos kierukka ei jostain syystä sovellu käyttöön, on vielä keinona kirurginen hoito. Myooman tai polyypin poisto saattaa vähentää vuodon määrää. Kohdun sisälimakalvon tuhoaminen lopettaa kuukautiset, mutta menetelmä ei sovellu niille, jotka aikovat vielä tulla raskaaksi. Joskus toimenpide pitää uusia muutaman vuoden kuluttua. Pysyvä apu saadaan kohdun poistosta, mutta se tehdään vasta viimeisenä keinona.

PMS:n oireita voi helpottaa vähentämällä suolaisten ruokien syömistä sekä välttämällä alkoholin ja kahvin juomista. Liikunta ja reipas ulkoilu helpottavat myös oireita. Lisää tietoa PMS-oireista ja muista kuukautisvaivoista löytyy esim. internetistä: www.terveyskirjasto fi.

Kuva: Panthermedia