Kofeiinijuomat yhteydessä varhaiseen kuukautisten alkamiseen

Kofeiinipitoisten juomien nauttiminen saattaa aikaistaa tyttöjen kuukautisten alkamista, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa.

Kofeiinipitoisten juomien nauttiminen saattaa aikaistaa tyttöjen kuukautisten alkamista, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Yhteys on sitä voimakkaampi mitä enemmän ja useammin kofeiinia nauttii.

Tulosten perusteella tölkillinen kofeiinipitoista virvoitusjuomaa päivittäin juotuna liittyi noin 50 prosenttia suurempaan todennäköisyyteen, että tytön kuukautiset alkoivat ennen kuin hän oli täyttänyt yksitoista. Samanlainen yhteys koski keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia, mutta ei sokeroituja tai kofeiinittomia juomia.

Analyysissa huomioitiin monia kuukautisten alkamiseen vaikuttavia seikkoja, mutta on silti mahdollista, että kofeiinijuomien sijaan yhteys selittyy jollain tässä tutkimuksessa huomiotta jääneellä seikalla. Yksi tällainen tekijä on lihavuus, jonka tiedetään aikaistavan kuukautisten alkua.

Suomalaistyttöjen kuukautiset alkavat keskimäärin kolmentoista vuoden iässä, mutta osalla ensimmäiset kuukautiset voivat tulla jo kymmenenvuotiaana.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia