Muinainen tappaja ja moderni pahuus

Saku Pelttari kirjoittaa rokotevastaisuudesta. "Elämme totuuden jälkeisellä aikakaudella, joka tarjoaa kaikille vaihtoehtoista totuutta aidon tilalle," hän sanoo.

Tammikuun lopulla 2017 Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi Apteekkari-lehden haastattelussa, että tuhkarokkoepidemia Pietarsaaren alueella on vain ajan kysymys. Syynä vahvalle epäilylle oli alueellinen MPR-rokotekattavuuden romahdus. Viime viikolla - alle kaksi vuotta myöhemmin - lehdistö oli täynnä uutisia länsirannikon tuhkarokkotapauksesta ja yli sadasta taudille altistuneesta. Terveydenhuollon ammattilaiset toivottelivat somessa paikallisille kollegoille voimia altistuneiden jäljittämiseen ja taudin hoitamiseen. Sittemmin viranomaiset lähtivät liikekannalle ja rokottamattomille saatiin rokotukset sekä altistuneille vasta-aineita.

Vaara ei kuitenkaan ole ohi: vanha tappaja ei ole vielä poistunut maasta. Tuhkarokko on massamurhaaja, joka on viimeisen 18 vuoden aikana tappanut maailmanlaajuisesti joka vuosi suunnilleen reilu 100 000 henkilöä vuodessa, joista valtaosa on ollut alle 5-vuotiaita lapsia. Puhumme siis todennäköisesti noin kahden miljoonan ihmisen kuolemasta vuodesta 2000 lähtien.

Tehokas ja vähäkustanteinen MPR-rokote on ollut olemassa jo vuosikymmeniä. Se antaa immuniteetin kolmea vaarallista tautia - tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa - vastaan. Samainen rokote on pelastanut ihmisiä taudilta kaikkialla missä sitä on annosteltu Maailman Terveysjärjestön (WHO) ja muiden terveysalan kansainvälisten toimijoiden avustuksella. WHO arvioi, että kuluneen 18 vuoden aikana rokote on pelastanut yli 21 miljoonaa ihmistä kuolemalta.

Lehdistö toi myös esiin Pietarsaaren rokotekattavuuden heikkenemiseen johtaneita syitä. Näistä mielestäni eniten korostui Pietarsaaren alueella toimiva rokotevastainen ruotsinkielinen blogisti, jonka viestinnän nähtiin jo kaksi vuotta sitten edesauttaneen paikallisen rokotuskattavuuden romahtamista. Iltalehden aihetta käsittelevässä artikkelissa kieltäydyttiin kirjaamasta linkkiä kyseisen blogistin sivuille johtuen sen harhaanjohtavasta ja potentiaalisesti hengenvaarallisesta sisällöstä. Tämä on mielestäni ainoa oikea kannanotto asiaan ja erittäin toivottu: olen tähän mennessä vuosia seurannut enimmäkseen vain sitä, kuinka media antaa vastaaville hörhöille positiivista näkyvyyttä ja lyö lisää bensaa liekkeihin.

Vastaavanlaisia blogeja löytyy suomeksikin ja niitä on helppo tunnistaa. Ne pyrkivät näyttämään ammattimaiselta ja herättämään luottamusta. Niissä kirjoitetaan halventavaan sävyyn viranomaisista, julkisesta terveydenhuollosta, valtiosta, lääkäreistä, lääkkeistä ja rokotteista. Lisämausteena on paljon tieteelliseltä vaikuttavaa materiaalia, joka menee heittämällä tavalliselta tallaajalta yli hilseen. Esittelytekstinä on blogistin itsensä kolmanteen persoonaan kirjoittama sankaritarina, jossa hän kuvailee tarjoamansa hoidon, liikuntamuodon tai ruokavalion syntytarinaa ja glorifioi sitä ja itseään minkä ehtii. Pahimillaan hän väittää hoitomuodon parantaneen itseltään jonkin kroonisluonteisen sairauden, esittämättä sairaudesta tai sen paranemisesta minkäänlaisia todisteita.

Blogeissa muun muassa tuhkarokkoa ja hinkuyskää pidetään vaarattomina lastentauteina, joiden sairastamisen valehdellaan antavan elinikäisen immuunisuojan ja monenlaisia muita etuja kuten mukamas paremman immuniteetin. Näiltä suojaavien rokotteiden puolestaan valehdellaan aiheuttavan pelkkiä haittoja ja sisältävän syöpää, autoimmuunitauteja tai autismia aiheuttavia ainesosia ja rokotteista joko suoraan tai epäsuoraan neuvotaan pidättäytymään.

Näitä blogeja lukeva todistaa esimerkkiä modernista pahuudesta. Blogisteilla on aina jokin vaihtoehtoinen, yksilöllisyyttä arvostaviin vetoavaa maailmankatsomus tarjottavana ja sen varjolla he myyvät jotain omakehitteistä terveyteen liittyvää tuotetta tai kokonaista tuoteryhmää. Markkinointi on kohdistettu veitsenterävästi niihin ihmisryhmiin, joita ajaa pelko ja epätoivo: kroonisesti sairaat, syöpäpotilaat, sairaiden ja terveidenkin lasten vanhemmat. Väitteiden taustalla ei ole aitoja tieteellisiä todisteita, vaan edessä on sumuverho, jolla pyritään saamaan vähemmän asiasta tuntevat vakuutettua omasta valheellisesta asiantuntijuudesta. Riippumatta siitä, uskovatko blogistit omaan sanomaansa vai eivät, tavoitteena on vähintäänkin oman ihailijajoukon kerääminen. Heistä rakennetaan ajan kanssa lahkolaisia. Mikäs siinä, jos samalla saa lahkolaisistaan vielä asiakkaita.

Moderni pahuus avaa lahkolaistensa ovet muinaisille tappajille. Tuhkarokko, hinkuyskä, kurkkumätä, polio ja isorokko ovat kaikki surmanneet lukemattomia henkiä koko ihmiskunnan historian aikana. Näistä isorokko on kiistatta pahin ja sen häviämisestä voidaan kiittää maailman ensimmäistä rokotetta. Nyt tapetilla oleva tuhkarokko olisi mahdollista hävittää, mikäli tehokas maailmanlaajuinen rokottaminen saataisiin toteutettua.

Tuhkarokko ei ole vaaraton lastentauti. Se kuuluu yleisvaarallisiin tauteihin, jotka tulee jäljittää ja hävittää siellä missä se päätään nostaa. Tuhkarokko heikentää sairastaneen immuniteettia pahimmillaan vuosiksi sairauden jälkeen ja voi yksinään kehittää usein välikorvantulehduksen, joskus keuhkokuumeen, harvoin aivotulehduksen. Näistä aivotulehdus on pelätyin ja johtaa lähes aina neurologisiin vaurioihin.

Traagisimpana lopputulemana on kuolema, jonka riski on suurin alle 5-vuotiaiden ikäryhmässä. Kuolemantapaukset tuhkarokon yhteydessä liittyvät usein aliravitsemukseen ja muihin samanaikaisiin sairauksiin, kuten kehitysmaissa yleisiin HIV:hen sekä tuberkuloosiin. Suomessa näitä rinnakkaissairauksia harvoin on: aivotulehduksen sattuessa kohdalle ei sillä kuitenkaan ole mitään merkitystä.

Länsirannikon episodi osoitti, että nykypäivänä kriittinen lukutaito on tärkeämpää kuin koskaan. Elämme totuuden jälkeisellä aikakaudella, joka tarjoaa kaikille vaihtoehtoista totuutta aidon tilalle. Valheet ja kieltämys eivät kuitenkaan suojaa ketään yleisvaarallisiltaa taudeilta. Älä avaa oveasi muinaisille tappajille. Älä varsinkaan, jos itseään ylistävä toisinajattelija kehottaa niin tekemään. Ole viisas ja sulje ovet tappajilta rokottamalla itsesi ja lapsesi.

Sa­ku Pelt­tari

Kirjoit­taja on kuu­dennen vuosi­kurssin lääke­tieteen opis­ke­lija Tam­pereen ylio­pis­tosta.