HPV-kohun puoliintumisaika oli 3 vuorokautta

Vaikka tämänkertainen HPV-kohu kuivui kokoon muutamassa päivässä, sillä oli epäilemättä vaikutusta rokotusasenteisiin.

”HPV-rokotteilla on maailmalla todettu vakavia haittoja niin vakavia etteivät viranomaiset niitä enää suosittele. Suomessa viranomaiset väittävät jostain minulle täysin käsittämättömästä syystä päinvastaista.”

Näin alkoi lokakuun 20. päivänä Facebookissa leviämään lähtenyt kirje, jonka kirjoittaja esittäytyi asiantuntevaksi lääkäriksi.

Huolestuneet vanhemmat ja rokotettavat nuoret tytöt jakoivat kirjettä Facebookissa ahkerasti ja se levisi kulovalkean tavoin.

Iltalehti julkaisikin pari päivää myöhemmin uutisen otsikolla ”Lääkäri: HPV-rokote hengenvaarallinen”. Kohu oli valmis. Muut mediat uutisoivat kilpailijan kärkiuutisen.

Kohun takana oli ryhmä uskomushoitoihin nojaavan Suomen Terveysjärjestön aktiiveja. Yhdistys taas on aikaisemmalta nimeltään Suomen luontaisterveyden liitto. Kohun yhteydessä asiantuntijoina esiintyneillä ei näytä olevan erikoiskoulutuksen tai työn kautta saavutettua pätevyyttä arvioida HPV-rokotusten turvallisuutta.

Heti Iltalehden jutun jälkeen Yle kertoi, että HPV-rokotuksista on noussut kohu. Yle tukeutui uutisoinnissaan THL:n asiantuntijoihin.

Myös Iltasanomat uutisoi Iltalehden jutun. Ylen uutiset haastatteli kohun käynnistäjää, joka ilmoitti pitävänsä Facebookissa levinnyttä sähköpostiviestiä työtapaturmana, jolla ei hänen mukaansa ollut tarkoitus aiheuttaa kohua.

Näin alkoi kolmenpäivän kohu ja sen jälkeen se unohtui.

Kohu alkoi siis Facebookissa ahkerasti jaetusta, erään koulun rehtorille ja vanhempainyhdistyksen puheenjohtajalle tarkoitetusta kirjeestä. Julkinen kohu siitä tuli Iltalehden uutisen jälkeen. Mitä sitten tapahtui? Facebookissa syntyi korjausliike. Vastainformaatio levisi Facebookissa lähes yhtä nopeasti kuin alkuperäinen kirje. THL:n tiedotteita jaettiin, mutta myös Roskatiede-blogia. Tuore blogikirjoitus siellä on muuten otsikoitu ”Rokotevastustajien tappava vaihtoehto tulee veronmaksajille kalliiksi”. Toinen terävää kritiikkiä esittänyt blogi oli Paholaisen asianajaja. Yhtään huonompi blogi ei ole Nörttitytöt – Sitä geegsumpaa naisten intoilua.

Vaikka tämänkertainen HPV-kohu kuivui kokoon muutamassa päivässä, sillä oli epäilemättä vaikutusta rokotusasenteisiin.

Mielenkiintoinen oli toimittajien ammattijärjestön lehden julkaisema puheenvuoro. Siinä toimittaja kysyi HPV-kohuun ja uutisointiin viitaten: ”Tuliko toimittajista puoskarien sylikoira”. Artikkelissa toimittaja arvostelee ankarasti kollegojaan lähdekritiikin puutteesta haastateltavia valittaessa. ”Onko kyse lähdekritiikin eli ammattitaidon puutteesta? Vai onko puutetta etiikasta, kun näiden ihmisten annetaan levittää vajavaisia tietojaan keskustelun lietsomiseksi? Ainakaan kyse ei ole tiedon tasapuolisuuden tavoittelusta. Siihen tarvittaisiin kaksi yhtä perusteltua näkökantaa. Eihän jokaiseen evoluutioteoriaa käsittelevään uutiseenkaan kysytä näkemystä kiihkouskovaiselta luomiskertomuksen kannattajalta” sanoo toimittaja.

Geriatrian professori Timo Strandberg kirjoitti 4.11.2013 Helsingin Sanomien mielipidesivulla influenssarokotuksista: ”Lähimmäisen vastuu korostuu erityisesti terveydenhuoltohenkilöstöllä. Rokottamattomat altistavat paitsi itsensä myös hoidossaan olevat potilaansa, jotka usein ovat erityisen alttiita monille influenssan ja keuhkokuumeen haitoille. Viime vuonna Husin henkilökunnasta vain alle puolet otti työnantajansa tarjoaman influenssarokotuksen. Syitä voi arvailla.”

Jään sydän kylmänä odottamaan kuinka moni ottaa HPV-rokotuksen. Uskon ja toivon, että nuoret tytöt ovat fiksumpia kuin osa terveydenhuollon ammattilaisista.

Erkki Alanko
Kirjoittaja on 65-vuotias helsinkiläinen viestinnän neuvonantaja, jolla on todettu eteisvärinä. Se ei kuitenkaan häiritse tärkeintä: Hän on intohimoinen puutarhaharrastaja.