Yli 70 prosenttia tytöistä otti HPV-rokotteen

Isoissa kaupungeissa rokotuskattavuus on muuta maata suurempi.

Vuonna 2004 syntyneistä tytöistä yli 70 prosenttia on saanut kohdunkaulan syöpää ehkäisevän HPV-rokotteen. Tieto selviää valtakunnallisen rokotusrekisterin tuoreesta HPV-rokotuskattavuusraportista. Todellinen rokotuskattavuus voi olla suurempi, sillä rokotusten kirjaamisessa ja tiedonsiirrossa on puutteita.

Kansainvälisesti katsottuna HPV-rokotusten kattavuus on Suomessa hyvä. On todennäköistä, että osa tytöistä, jotka eivät vielä ole rokotetta ottaneet, tulevat tekemään sen myöhemmin.

Kattavuus on muuta maata suurempi isoissa kaupungeissa. Helsingissä ja Espoossa kolme tyttöä neljästä ottaa rokotuksen. Myös Tampereella ja Turussa sekä niiden ympäristöpaikkakunnilla kattavuus vaihtelee 70 prosentista 80 prosenttiin. Kuopiossa rokotuskattavuus on yli 80 prosenttia.

Somerolla, Siuntiossa ja Varkaudessa rokotteen otti 90 prosenttia tytöistä.

Pietarsaaressa pienin kattavuus

Kattavuudessa on muitakin alueellisia eroja. Keski-Suomessa, Savossa ja Pohjois-Karjalassa HPV-rokotuskattavuus on keskimääräistä suurempi. Etelä-Karjalan suurterveyskeskuksen alueella kattavuus on yli 80 prosenttia. Myös läntisellä Uudellamaalla HPV-rokotusten kattavuus on muuta maata suurempi.

Pienen rokotuskattavuuden alueita ovat edelleen Pohjanmaan rannikkoseudut. Pietarsaaressa hieman useampi kuin joka kolmas tytöistä on viime vuosina ottanut rokotteen.

Myös Pohjanmaan rannikkoseudulta Oulun suuntaan edettäessä on alueita, joissa rokotuskattavuus on pieni. Täällä kattavuuteen saattaa THL:n mukaan vaikuttaa perheiden uskonnollinen tausta.

HPV-rokote torjuu noin neljä viidestä kohdunkaulan syövästä ja suuren osan hoitoa vaativista syövän esiasteista. Rokotukset vähentävät myös muita HPV-infektion aiheuttamia sukuelinten syöpiä sekä pään ja kaulan alueen syöpiä.

Rokotteen saavat maksutta 11–12-vuotiaat tytöt.

Hertta Vierula

Kuva: Fotolia