Tyttöjen HPV-rokotuskattavuus nousi yli 70 prosentin

Terveyskeskusten välillä on isoja eroja.

Vuonna 2002 syntyneistä tytöistä yli seitsemän kymmenestä on saanut vähintään yhden HPV-rokoteannoksen, käy ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tuoreesta raportista.

Koko Suomen HPV-rokotuskattavuus ylittää nyt ensimmäisen kerran 70 prosenttia. Todellinen rokotuskattavuus voi olla suurempi rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi.

HPV-rokotuskattavuus vaihtelee terveyskeskuksittain enemmän kuin pikkulasten rokotuskattavuus. Isoissa kaupungeissa Vantaalla, Tampereella, Helsingissä ja Turussa HPV-rokotuskattavuus on 70–80 prosenttia, Espoossa yli 80 prosenttia.

– Eroja on etenkin pienissä terveyskeskuksissa. Niitä voivat selittää muun muassa uskonnollisten liikkeiden vahva alueellinen vaikutus ja kouluterveydenhuollossa rokotuksiin käytettävissä olevat resurssit, toteaa ylilääkäri Tuija Leino THL:n Rokotusohjelmayksiköstä.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevät HPV-rokotukset alkoivat kansallisessa rokotusohjelmassa syksyllä 2013. Rokotteen voivat saada maksutta 11–12-vuotiaat tytöt.

THL:n tiedote ja kartta

kirjoittaja
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.