Lääkitty kipu

Jos mielen ja sydämen kivut eivät olekaan korjattavia murtumia vaan kasvuprosessin vaiheita, niin mitäs kasvulle silloin tapahtuu jos vaihe lääkitään katki?

Kun selkää särkee, ihminen ottaa särkylääkkeen ja jalka katki niin lääkitään kipu hiljaiseksi. Poikkinainen odotetaan ehjäksi ja lääkkeet lopetetaan. Selän kipu loppuu, jos loppuu ja lääkkeet laitetaan hyllylle odottamaan seuraavaa kipua.

Kun jokin katkeaa, syy kipuun tiedetään. Kun jokin särkee, tutkitaanko syy vai lääkitäänkö vaan särky, riippuu varmaan kuka lääkkeen määrää ja kuka lääkettä ottaa. Että hahmotetaanko kipu syyksi vai seuraukseksi.

Kun päähän sattuu ja rintaa puristaa ja maha on sekaisin, voi syynä olla jokin, johon sairaus on seuraus. Tai se tunne, jolle olemme antaneet nimen sairaus ja jota hoidamme lääkkein. Kun mieli oireilee, sitä hoidetaan lääkkein. Ja jos lääke ei ala auttaa ja silti oireilee, saattaa saada muuta hoitoa aivan kuin lääke olisi hoito. Aivan kuin lääke korjaisi syyn ja sitten kipu olisi poissa.

Jos katkenneen jalan korjaa aika levossa, niin mikä korjaa katkenneen mielijänteen? Tai murtuneen sydämen? Pakahtuneen rintakehän ja sirpaloituneen sielun? Millä liitetään yhteen murtuneet tai palasiksi menneet ihmisen sisäosat?

Jos jalkansa murtaneelle annetaan tarpeeksi lääkettä, niin riittäkö se? Onko se sitten jees ja menoksi? Ja jos ei heti laita menoksi, niin kummasteleeko sitä joku? Epäileekö joku kipua tai kyseenalaistaako ajan ja muiden toimien tarpeen eheyttämisen yhteydessä?

Onko lääke riittävä ja edes oikea tapa auttaa henkisiä murtumia ja painaumia ihmisen herkimmissä osissa? Mitä muuta tai voisiko olla jotain muuta kuin ollenkaan lääkettä? Entäs jos mielenmurtumat kaipaavatkin kivun läpi elämisen sen pois bloggaamisen sijaan? Jos kipu onkin vaan kasvuprosessin vaihe, joka menee ohi ja kantaa tietoa? Jos mieli- ja sydänmurtumista poistetaan yhden tunteen tunteminen niin mihis muut tunteet menevät? Lääketaivaaseen?

Ja jos mielen ja sydämen kivut eivät olekaan korjattavia murtumia vaan kasvuprosessin vaiheita niin mitäs kasvulle silloin tapahtuu jos vaihe lääkitään katki? Ihmisenä kehittyminen ja uuden oppiminen. Pois lääkittävää kipua vai ylistettävää muutosprosessia? Onko siis poistettava lääkinnällisesti kipu vai opeteltava ymmärtämään sitä poistaakseen sen?

Kenen elämää lääkitys mielenkasvuasioissa lähinnä helpottaa? Lääkittävän vai hänen lähiympäristönsä?

Katja Lemberg
Kirjoittaja on vakavasta masennuksesta parantunut nainen ja äiti kehittämässä palveluita masentuneiden tukemiseen ja kohtaamiseen.

Kuva: Juha Metso