Nauru on hyvä lääke

Elämän pikaratkaisut yleensä huijaavat ja jättävät mielen tyhjäksi. Yksi hyvä ja ilmainen ratkaisu kuitenkin on. Se on nauru.

Nykyisin tekniikka kehittyy niin nopeasti, että tuskin pysymme perässä. Aina on kiire ja kaiken pitäisi tapahtua nopeasti. Kärsivällisyys tarkoitti ennen, että odotettiin kuukausia, vuosia, joissakin tapauksissa jopa vuosikymmeniä jotain tiettyä. Nykyään kärsivällinen on ihminen, joka odottaa muutaman päivän, muutaman tunnin tai muutaman minuutin.

Jotenkin tuntuu, että olen erittäin onnekas, kun olen tässä tuolissa. Tiedän varmuudella, että olisin muuten ihan samanlainen tuli hännän alla -juoksija. Halvaantuessani lääkärit epäilivätkin yhdeksi osatekijäksi kiireistä elämäntyyliäni.

Omistautumiselle ja sitoutumiselle ei jää aikaa. Ajatellaan, että keskivertoihmisellä ei liikene aikaa hikoilla tietään saavutuksiin. (Mikä väärä uskomus.) Nykypäivänä ihmiset käyttävät mieluummin rahansa pikaratkaisuun kuin asettavat tavoitteita ja paiskivat töitä niiden saavuttamiseksi.

Otamme mieluummin lainaa ja maksamme korkoa, kuin säästämme ja saisimme sitä korkoa. Tämä on vain yksi monista pikaratkaisujen muodoista. Moni niistä on hyvin tuhoisa.

Yksi tunnetuin pikaratkaisu on ollut olemassa vuosisatoja ja se on saattanut aiheuttaa enemmän haittaa kuin mikään muu aine kautta historian – se on alkoholi. Sanotaan, että lasi viiniä päivittäin on hyväksi sydämelle. Varmasti ihan totta, mutta yhdestä lasillisesta tulee pian kaksi, kahdesta neljä jne. Etenkin meille suomalaisille. Siitähän ei voi seurata mitään hyvää. Sen sijaan, että käsittelisimme ongelmat puhumalla, kumoamme mieluummin lasin toisensa jälkeen kurkusta alas kuvitellen, että mukana menee ne ongelmatkin. Tällä käytöksellä ei tuhoa vain itseään, vaan myös ne rakkaat ympäriltä.

Huumeet eivät ole olleet kuvassa vuosisatojen ajan, mutta ne ovat keränneet uhrejaan jo joitakin vuosikymmeniä. Ei vain niitä laittomia, vaan myös reseptilääkkeitä. On rankkaa, että nuoruuden typerä huumausainekokeilu, joka tuntuu sillä hetkellä jännittävältä seikkailulta, pilaakin koko elämän. Ei ymmärretä minkälaisen ketjureaktion harmiton kokeilu voi aiheuttaa.

Reseptilääkkeiden väärinkäyttö on ihan yhtä tuhoisaa kuin niin sanotut normaalit huumeet. Pilleri silloin tällöin päänsärkyyn tai stressiin on ihan okei. Lääkkeiden nappailu sen takia, että ei haluta myöntää ja käsitellä ongelmia, ei todellakaan ole ihan terveellistä! (Eikö ole aika kreisiä, miten monet ihmiset pelkäävät hämähäkkejä ja käärmeitä, koska ne voivat olla myrkyllisiä. Ja samalla ollaan valmiita vetämään nenään tai kaatamaan kurkkuun myrkkyä.)

Oletko kuullut siitä halvasta, helposta ja nopeasta pikaratkaisusta? Sitä kutsutaan... roskaruoaksi. Voi, elämä on niin vaikeaa, asiat ovat niin huonosti… Särkynyt sydän antaa tekosyyn syödä ja ”unohtaa”. Omenat, porkkanat ja muut ovat aivan liian terveellisiä. Eihän ne nyt voi toimia, joten haetaanpas roskaruokaa. Totuus on, että ei edes hedelmät tai vihannekset voi korjata särkynyttä sydäntä – vain aika voi. Terveelliset ruokailutottumukset tekevät kuitenkin vahvemman fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti. Ne tekevät vahvaksi, että voi jälleen elää ja rakastaa. Roskaruoka tekee juuri päinvastoin. Syö viisaasti, mutta voit aina hemmotella itseäsi ajoittain kunhan muistat pitää senkin tasapainossa.

Roskaruoan tiellä matkaava lihoo sekä menettää terveytensä. Usein tällainen henkilö yrittää löytää pikaratkaisua kyseiseen ongelmaan. Televisio on täynnä laihtumisohjelmia, ja on varmaan sadoittain erilaisia ruokavalioita ja pillereitä, jotka lupaavat paljon, eivätkä ne tietenkään ole halpoja. Jollain lailla minä pidän niistä. Ne lupaavat sen hätäratkaisun, mutta ne opettavatkin kaiken kantapään kautta. Pienellä präntillä lukee, että laihdut oikean ruokavalion ja liikunnan kanssa. Mitä he siis todella sanovat on, että SINÄ maksat meille, että SINÄ teet kaiken työn. Maksa työn teosta. Loistava tapa opettaa, että mitään pikaratkaisuja ei ole olemassa. Kuri ja sitoutuminen sen sijaan ovat.

Plastiikkakirurgia kuulostaa pikaratkaisulta. Minä kutsun sitä huijaamiseksi. En näe mitään haittaa siinä, jos joku tekee pienen leikkauksen korjatakseen jotain oikeasti terveytensä takia tai jotain outoa. Perustelut, ”en halua näyttää näin vanhalta” tai ”olen niin ruma, takamukseni on iso, rinnat pienet”… Silloin teet pahimman mahdollisen virheen; valehtelet vain itsellesi.

Tiedätkö kuinka palkitsevaa on vanheta arvokkaasti? Me emme saisi kieltää itseltämme mahdollisuutta kunnioitukseen, kun olemme vanhoja. Ihminen ei saisi kieltää itseään kuin hienoa viiniä, jota nuorempi sukupolvi haluaisi maistella viimeiseen pisaraan. (Eikö ole aika älytöntä, miten ihmiset luottavat ennemmin siihen, että joku aivan tuntematon ihminen avaa kropan puukolla noin vain, kuin siihen, että kohtaa ja voittaa epävarmuutensa?!)

Luuletko, että voit luottaa minuun? Usko, kun sanon, että et pääse toisen henkilön mieleen tai sydämeen sillä, miltä näyttää ulkoisesti. Kaikki riippuu persoonallisuudesta.

Ajattelepa nyt. Kumman haluat kuulla ihmisten sanovan sinusta? Sen, kuinka näytät hyvälle vai ”hän on aivan mahtava ihminen. En saa häntä pois mielestäni”. Arvosta itseäsi, omaa mahtava persoonaasi. Säihkettä silmiin ja unohtumaton hymy.

Helppoa rahaa. Koskaan aikaisemmin sanonta ”mikä laulaen tulee se viheltäen menee” ei ole ollut niin ajankohtainen kuin nyt. En menisi kieltämään tätä pikaratkaisua keltään. Niin kauan kun se ei ole laitonta ja se ei haittaa muita. Ymmärrän, että ei ole helppoa saada töitä ja rahaa, että pystyisi toteuttamaan unelmat. Ainoa asia, mikä siinä huolestuttaa minua, ovat ihmiset, jotka päätyvät nopeaan ja helppoon ratkaisuun. He jäävät paitsi mahtavaa tunnetta, kun lopultakin saavuttaa jotain, minkä eteen on paiskinut töitä. Arvostuksen tunnetta kaikkea hankkimaasi kohtaan, kun olet ensin ryöminyt, ottanut ensiaskeleet ja hypännyt elämän kalliolta tyhjyyteen ja oppinut alas tullessa lentämään.

Pikaratkaisu kieltää enemmän, kuin mitä se antaa. Se huijaa sinulta niin paljon ja loppujen lopuksi jättää niin tyhjäksi, että sitä on tuskallista kestää.

On minulla hyviäkin uutisia. On nimittäin olemassa luonnollinen ja ihan ilmainen pikaratkaisu nimeltä nauru, joka auttaa missä ja milloin vain. Nauru on paras lääke. Nauru saa tajuamaan ettei ne omat ongelmat olekaan niin suuria. Nauru huumaa paremmin, kuin mikään huume. Nauru poistaa stressiä. Nauru korjaa särkyneitä sydämiä. Nauru saa kropan hytisemään ja lihakset työskentelemään; se polttaa siis kaloreita. Nauru tekee olosi mukavaksi ja turvalliseksi. Nauraminen tuntuu hyvälle ja se saa itsevarmemmaksi. Nauraminen tekee sinut viehättäväksi, mikä taas saa sinut houkuttelevammaksi. Nauru tekee elämästä niin paljon helpompaa.

Pieni salaisuus: miten pystyä nauramaan missä ja milloin tahansa. Opi nauramaan itsellesi. Meillä kaikilla on typeriä asioita, mitä teemme ja sanomme. Voidessasi nauraa itsellesi, olet sinut itsesi kanssa.

Kati van der Hoeven
Kirjoittaja on 40-vuotias entinen huippumalli, jonka ura katkesi hänen sairastuttuaan aivorungon infarktiin. Hänet on valittu yhdeksi Sisun juhlavuoden 2015 kasvoksi.