Äitiys­pakkaus edistää terveyttä Keniassa

Suomen World Vision kehitti yhteistyö­kumppaneidensa kanssa ensimmäisen Afrikkaan suunnitellun äitiyspakkauksen.

Matkalla Keniaan kuvasin lentokoneen ikkunasta loputonta Saharaa. Vielä lennolla Nairobista etäiseen Eldoretiinkaan en ­oikein tiennyt, mitä odottaa. Jos Eldoretin kaupungin nimen syöttää Googleen, esiin nousee tarinoita eliittitason juoksijoista, joille yli 2000 metrin korkeudessa sijaitseva ylänkö tarjoaa lapsuudesta lähtien loistavat harjoitteluolosuhteet. Matkani syy ei kuitenkaan liittynyt huippu-urheiluun, vaan parempien elinolosuhteiden tarjoamiseen hauraissa oloissa eläville lapsille ja nuorille.

Sata vuotta sitten Suomikin oli kehitysmaa, jossa yli 10 prosenttia vauvoista kuoli ensimmäisen elinvuotensa aikana. Nykyisin vastasyntyneiden kuolleisuusluvut ovat Suomessa maailman matalimpia.

Eräs muutoksen mahdollistaja oli äitiyspakkaus, josta on tullut vahva vientituote. Sen merkitys lasten hyvinvoinnille voisi kuitenkin olla suurempi kehittyvissä maissa, joissa odottavat äidit ja pikkulapset olisi tärkeää saada terveydenhuollon piiriin.

Siksi Suomen World Vision kehitti tänä vuonna yhteistyökumppaneidensa kanssa ensimmäisen Afrikkaan suunnitellun äitiyspakkauksen. Ja siksi minä istuin hytkyvässä maasturissa matkalla vielä Eldoretiakin syrjäisempään soppeen, N’goswetin laaksoon.

Muskutin terveysaseman vastuulla on 3400 hengen väestö, josta vain 192 on yli 60-vuotiaita. Lääkäreitä on yksi, Desmond Kimutai. Hän on työskennellyt asemalla 11 vuotta, mutta haaveilee sairaalatyöstä ja erikoistumisesta anestesiologiaan. Terveysasemaa työllistävät malarian, ripulitau­tien ja tapaturmien lisäksi synnytykset, joita on ollut 10–15 kuukausittain.

Hyttysverkko saa kiitosta

Vieressäni istuu tuore äiti Ivonne, jota kohtaaminen selvästi jännittää. Hetken päästä äidin kasvoille leviää hellä hymy, kun hän katselee vetoketjulla suljettavan hyttysverkon suojassa tyytyväisenä tuhisevaa esikoistaan. Tuo vauvoille suunniteltu malarialta suojaava hyttysverkko on Ivonnen mielestä hänen saamansa äitiyspakkauksen tärkein tuote.

Olen toiminut kliinisen ja tutkimustyöni ohessa kaksi vuotta Suomen World Visionin hallituksessa. World Vision on maailmanlaajuisesti suurin kummilapsijärjestö, ja Suomen World Vision on sen itsenäinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton osa.

Lue lisää: Äitiyspakkaus muuttuu

Suomen World Vision tukee yhteisöjen kestävää kehitystä, erityisesti lasten elinolojen parantamista ja köyhyyden syiden poistamista. Äitiyspakkaus on tästä työstä oivallinen esimerkki. Toiminnan käynnistämiseksi suomalaisten tuki on välttämätöntä, mutta tavoitteena on, että äitiyspakkaus siirtyy paikallisten päättäjien vastuulle.

N’goswetin laaksossa näin itse, ­että apu menee perille. Kelvin-vauva sai hyttysverkon. Puhdasta vettä on paremmin saatavilla, minkä seurauksena useammat lapset ehtivät kouluun ja ripulitau­teja esiintyy vähemmän. Lasten hymyt ovat toivoa täynnä.

Silja Kosola

Kuva: Nina Kaverinen. / Silja Kosola toimitti avun perille Keniaan. Äitiyspakkauksen vastaan­ottivat Ivonne ja Kelvin.