Äitiyspakkauksen saa pian myös digitaalisena

Äitiyspakkauksesta voi tulevaisuudessa löytyä älytutti, vauvan unirytmiä mittaava petianturi – ja paljon muuta.

VTT kehittää digitaalista äitiyspakkausta. Eikö kuulostakin lupaavalta: kansakuntamme ylpeys, josta niin moni äidin tai isän alku on saanut korvaamatonta tukea, päivittyy digiaikaan?

Digitaalisen äitiyspakkauksen ideana on kerätä luotettavaa terveystietoa yhteen käyttöliittymään erilaisista älykkäistä laitteista, sähköisistä palveluista ja oppaista. Raskaana olevat äidit ja lasten vanhemmat pääsevät näin seuraamaan omaa ja lastensa terveydentilaa nykyistä helpommin ja kattavammin, vaikkapa älypuhelimellaan. Yhtenä tarkoituksena on vähentää äitien ja vauvojen hyvinvointiin liittyviä huolenaiheita ja helpottaa perheiden arkea.

Älytutteja ja yksilöllistä terveystietoa

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Digitaaliseen äitiyspakkaukseen kehitetään älykkäitä tuotteita ja digitaalisia palveluita, joita on ideoitu haastattelemalla terveydenhuollon ammattilaisia ja pienten lasten vanhempia. Lisäksi VTT kartoittaa jo olemassa olevia, digitaalisen äitiyspakkauksen konseptiin sopivia sovelluksia.

Todennäköisesti tulevaisuuden vanhemmat pääsevät ainakin kokeilemaan, huoliiko heidän pienokaisensa älytuttia. Se antaa tietoa esimerkiksi lämpötilasta, vauvan liikkumisesta tai imutehosta. Älytutin lisäksi digitaalisesta äitiyspakkauksesta löytynee vauvan unirytmiä mittaava petianturi. Tiedot siirtyvät tutista ja petianturista bluetooth-yhteydellä kännykkään tai tietokoneeseen. Samaan näkymään voi olla koottuna tietoa esimerkiksi äidin ruokavaliosta, raskauden etenemisestä ja lapsen kasvukehityksestä.

Uusi teknologia sulautuu siis huomaamattomasti arkisiin esineisiin. Vanhempien ei tarvitse mittailla lastaan kesken kiireiden, vaan se tapahtuu automaattisesti. Mutta miten suurta hyötyä näistä mittauksista sitten saa, se jää vielä nähtäväksi. Vaikka sisältääpä nykyinenkin äitiyspakkaus tavaraa, jonka merkitys avautuu useimmille vasta vauva-arjessa. Itse en olisi kuuna päivänä ymmärtänyt hankkia veden lämpötilamittaria – ja miten kiitollisena kaivoinkaan sen esiin, kun tuli poikani ensimmäisen kylvetyksen aika! Epävarmuustekijöitä riitti ihan tarpeeksi muutenkin.

Myös lasten huomista ajatellen

Tavoitteena on, että digitaalisessa äitiyspakkauksessa raskauteen ja vauva-aikaan liittyvät tiedot säilyisivät tallessa pitkään. Näin ne voisivat olla myös julkisen tai yksityisen terveydenhuollon hyödynnettävissä, jos näin halutaan.

Tulevaisuudessa terveystietoa osataankin varmasti hyödyntää aivan eri tavalla kuin nyt, niin ammattilaisten kuin potilaiden taholla. Teknologia ja järjestelmät ovat silloin kehittyneempiä ja ihmisten tietotekniset taidot toista luokkaa. Oma diginatiivini oppi hämmästyksekseni jo vuoden vanhana käyttämään tabletti-tietokonettamme.

Digitaalinen äitiyspakkaus voi olla markkinoilla jo lähivuosina. VTT hakee parhaillaan kumppaneita sen kehittämiseen ja kaupallistamiseen. Kehitystyön aikana selvitetään, voitaisiinko joitain raskauteen tai vauvan kehitykseen liittyviä asioita seurata neuvolan sijasta kotona tai hoitaa digitaalisten palvelujen kautta. Näin digitaalinen äitiyspakkaus auttaisi myös tehostamaan terveydenhuollon toimintaa ja lisäämään sen vaikuttavuutta.

Tietysti olisi ideaalista, jos digitaalisestakin äitiyspakkauksesta tulisi kaikkien perusoikeus. Sehän lienee kuitenkin se äitiyspakkauksen ylivoimaisesti arvostetuin ominaisuus.

Terhi Hietamäki
Kirjoittaja on tekniikan lisensiaatti joka toimii markkinointi- ja viestintäkoordinaattorina Mediconsult Oy:ssä.

Kuva: Kelan kuvapalvelu