Botuliinihoito vaatii aina lääkärin

Botuliinitoksiinihoitoa tulee Valviran mukaan antaa vain lääkärin johdolla ja valvonnassa, vaikka käyttötarkoitus olisi esteettinen.

Valviran tuoreen ohjeistuksen mukaan botuliinitoksiinihoidon eli botoxin antaminen on terveydenhuollon alaista toimintaa, myös silloin kun käyttötarkoitus on pelkästään esteettinen. Hoidon riskit ovat suuret, jos hoitoja antavalla henkilöllä ei ole riittävää lääketieteellistä osaamista.

Botuliinilla voidaan hoitaa esimerkiksi neurologisia sairauksia, kramppeja, vaikeaa migreeniä sekä virtsarakon sairauksia. Haittavaikutuksena on lihashalvauksen leviäminen hoidettavalta alueelta, mikä voi olla hengenvaarallista. Botuliinitoksiinivalmisteita käytetään myös esteettisessä tarkoituksessa, esimerkiksi siloittamaan kasvojen juonteita. Näitä hoitoja on Valviran mukaan annettu ilman lääkärin päätöstä, eikä hoitoa antavilla henkilöillä ole välttämättä ollut riittävää osaamista.

Valviran näkemyksen mukaan lääkemääräyksen antanut lääkäri voisi siirtää pistämisen myös laillistetulle terveydenhuollon ammattilaiselle esimerkiksi sairaanhoitajalle, terveydenhoitajalle tai kätilölle, kunhan tällä on riittävä osaaminen pistämisestä sekä suoritettuna nimenomaan botuliinitoksiinin pistämistä varten annettu koulutus. Vastuu hoidosta pysyy silti lääkärillä, ja pistos tulee antaa lääkärin valvonnan alaisena.

Muiden kuin edellä mainitut vaatimukset täyttävien henkilöiden tulee Valviran mukaan lopettaa hoitojen antaminen, vaikka käyttötarkoitus olisi pelkästään esteettinen.

Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja

Kuva
Panthermedia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 27.5.2019.