Brommels: Valinnanvapauden parjaaminen on mennyt liiallisuuksiin

On kiistatta positiivista, että vastuu terveydenhuollon rahoituksesta siirtyy kunnista valtion käsiin, Mats Brommels sanoo.

Valinnanvapaus tuntuu muuttuneen melkein kirosanaksi sote-uudistuksesta käydyssä julkisessa keskustelussa. Pessimistisimmissä arvioissa sen on nähty johtavan lähestulkoon maamme terveydenhuollon tuhoon.

Tampereella viime viikolla käynyt professori Mats Brommels Tukholman Karoliinisesta instituutista kertoo olevansa pettynyt kannanottojen yksipuolisuuteen. Brommels johti selvitysryhmää, joka noin vuosi sitten jätti hallitukselle esityksen erilaisista valinnanvapausmalleista.

− Arvostamani asiantuntijatkin ovat sortuneet kommentoimaan aihetta ­kovin huolimattomasti. On keskitytty uhkakuviin ja unohdettu aiheen kiihkoton tarkastelu eri näkökulmista.

Brommelsin mukaan sote-uudistuksen pääperiaatteet ovat edelleen erittäin tervetulleita ja tarpeellisia.

− On kiistatta positiivista, että vastuu terveydenhuollon rahoituksesta siirtyy kunnista valtion käsiin. Tutkimuksen mukaan valinnanvapaus on jotakin, mitä suurin osa kansalaisistamme toivoo.

Rahoitus ratkaisee

Mats Brommelsin mielestä valinnanvapaudesta toistaiseksi esitetyt huolet ovat ratkaistavissa, kun vain rahoitus suunnitellaan fiksusti.

− On sanottu, että ­yhteiskunnan piikki on jatkossa auki, mikä johtaa ylihoitamiseen ja kustannusten kasvuun. Suoritusperusteiset maksut saattaisivatkin houkutella tähän. Siksi tarvitaan pakettihinnoittelua.

Pakettimallissa palveluntarjoaja vastaa samaan kiinteään hintaan vaikkapa leikkauksen jälkihoidosta ja mahdollisista komplikaatioista. Tämä kannustaa pyrkimään hyvään laatuun ja potilastyytyväisyyteen.

− Tarkka seuranta on tarpeen. Näin maa­kunta voi puuttua välittömästi ­asiaan, jos palveluntarjoajan huomataan ohjaavan potilaitaan perusteettomasti muiden huoleksi, Brommels huomauttaa.

Hänen mukaansa myös palveluiden pelätty sirpaloituminen on estettävissä maakunnan ohjauksen ja yhteistyöhön kannustavan rahoituksen avulla.

− Itse asiassa rahoituksen uudistaminen on soten tärkeimpiä elementtejä, mikä tuntuu monesti unohtuvan.

Digitalisaatio hyödyksi

Ruotsin valinnanvapausmalliin on viitattu ahkerasti Suomen sote-keskustelussa – alkuun kiittäen ja viime aikoina yhä kriittisemmin.

− Kukin poimii lähinnä omaa näkökantaansa tukevat seikat. Ruotsin järjestelmä ei ole täydellinen tai valmis, mutta moni asia on muuttunut paremmaksi.

Brommels toivoo, että Ruotsista rantautuu Suomeen ainakin lääkäreiden into ideoida ja perustaa uudenlaisia yrityksiä, jotka hyödyntävät nykyteknologiaa ja digitalisaatiota. Ruotsissa on esimerkiksi pelkästään netissä toimivia lääkäriasemia, jotka ovat osa palveluvalikoimaa.

− Rahastaminen ei ole lääkäreiden innovatiivisen yritystoiminnan tärkein ponnin, ja on oikeastaan aika loukkaavaa edes väittää niin.

Brommels kehottaa kollegoita suhtautumaan tulevaan pelotta ja positiivisesti.

− Kukaan ei voine väittää, että perusterveydenhuoltomme olisi nyt kunnossa. Valinnanvapaus saattaa muuttaa työtämme, mutta se on muutos parempaan.

kirjoittaja:
Mari Vehmanen
toimittaja

kuva: Laura Vesa

Julkaistu Lääkärilehdessä 14/2017.