EHEC-bakteerit leviävät ulosteiden välityksellä

EHEC-bakteerien aiheuttaman infektion tyypillisiä oireita ovat verinen, kuumeeton ripuli ja vatsakrampit. Eläimet eivät yleensä sairastu, vaan ovat EHEC-bakteerin oireettomia kantajia. EHEC-bakteerin kantajina toimivat yleisimmin naudat.

EHEC-bakteerin kantajina toimivat yleisimmin naudat, mutta myös lampaat ja vuohet voivat levittää bakteeria. Bakteeria erittyy eläinten ruuansulatuskanavasta ulosteen mukana ympäristöön.

Suomessa todetaan EHEC-bakteerin aiheuttama infektio vuosittain 10–30 henkilöllä. Infektio johtaa noin 5–15 prosentilla vakavaoireiseen munuaissairauteen. Suurin osa sairastuneista on pikkulapsia. Valtaosa tartunnoista saadaan kotimaassa.

Ihminen voi saada tartunnan voi saada ulosteella saastuneen ruoan, juomaveden tai uimaveden välityksellä. Tartunnan voi myös saada EHEC-bakteeria kantavista eläimistä tai niiden lähiympäristöstä, joista bakteereja voi joutua käsiin.

Käsistä bakteerit päätyvät suuhun, jos käsien puhtaudesta ei huolehdita. Tartunta voi levitä henkilöstä toiseen.

Tartunnan voi saada naudan suustakin

Naudalla bakteeria esiintyy koko ruoansulatuskanavan alueella, joten tartunnan voi saada myös naudan suun alueelta.

Koska eläimen elinympäristö voi olla kattavasti bakteerilla saastunut, välitön kosketus eläimeen ei ole tartunnan kannalta välttämätön. Tartunta on ehkäistävissä huolellisella käsienpesulla saippualla ja vedellä navetassa tai kotieläintilalla käynnin jälkeen.

Tunnetuinta ihmiselle tautia aiheuttavaa EHEC-bakteerien alatyyppiä (E. coli 0157) todetaan muutamalta suomalaiselta nautatilalta vuosittain.

Kuumennus tuhoaa EHEC-bakteerit

Lihaan EHEC-bakteereita voi joutua puutteellisen teurastushygienian ja maitoon puutteellisen lypsyhygienian seurauksena. Suomessa tuotetussa lihassa EHEC-bakteerin esiintymisen todennäköisyys on kuitenkin pieni.

Ruoan kuumentaminen kuplivan ja höyryävän kuumaksi riittää tuhoamaan EHEC-bakteerin. Uunissa paistettavan lihan riittävä kuumennus (70 astetta) kannattaa varmistaa käyttämällä lihalämpömittaria.

Puoliraakaa naudan kokolihapihviä voi syödä, sillä jos liha olisi saastunut EHEC-bakteerilla, sitä olisi vain lihan pinnassa. Lihan pinnan riittävä kuumennus tuhoaa bakteerit. Jauhelihapihvit tulee sen sijaan aina kypsentää läpikotaisin, eikä raakaa jauhelihaa pidä syödä.

Raakamaito levitti tartuntaa Turussa

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin huhti–toukokuussa neljä kotimaista bakteeriominaisuuksiltaan identtistä EHEC O157 -tartuntaa eri puolilta Suomea.

Viime vuonna EHEC aiheutti vakavan epidemian Turussa, missä viisi lasta sairastui vakavasti ja yksi lievemmin oirein. Tartunta levisi raakamaidon välityksellä.

Kaupassa myytävä maito ja maitotuotteet ovat pääasiassa pastöroituja ja siten turvallisia. Pastöroimalla tuhoutuvat EHEC-bakteerien lisäksi myös muut maidossa mahdollisesti olevat eläimistä ja ympäristöstä peräisin olevat tautia aiheuttavat bakteerit.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Lähteet: Evira, THL, Terveyskirjasto

Kuva: Panthermedia

Lue lisää:
Norovirus yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja
Listeriabakteeri viihtyy myös jääkaapissa
Viisas grillaaja välttää vahingot
EHEC-tartuntoja esiintyy jälleen