Tutkimus: Maidon juominen ei ehkäisekään aikuistyypin diabetesta

Yhteyksiä ei havaittu edes yli viisi lasillista maitoa päivittäin juovilla.

Paljon maitoa juovien on joissain tutkimuksissa havaittu säästyvän aikuistyypin diabetekselta muita todennäköisemmin. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella näin ei kuitenkaan näyttäisi olevan.

Tutkimus perustuu lähes sadantuhannen tanskalaisen terveys- ja ruokavaliotietoihin, ja niiden perusteella maidon juominen ei vaikuta siihen, miten todennäköisesti henkilö sairastuu aikuistyypin diabetekseen. Maito ei liittynyt myöskään ylipainoon. Yhteyksiä ei havaittu edes yli viisi lasillista maitoa päivittäin juovilla.

Tutkijat hyödynsivät tutkimuksessaan myös geenitason tietoja, joiden avulla pystyttiin erottelemaan maitoa juovat maitoa todennäköisesti välttävistä. Tämä onnistui tarkastelemalla geenivariantteja, jotka liittyvät suoliston kykyyn pilkkoa laktoosia. Myöskään tässä analyysissa maito ei vaikuttanut diabetesriskiin.

Sama tutkijaryhmä on tutkinut myös maidon muita terveysvaikutuksia samalla tutkimusaineistolla. Hiljattain he osoittivat muun muassa, ettei maidon ja maitotuotteiden käyttö altista sydänkohtauksille tai muille sydänoireille, vaikka niinkin on epäilty käyvän.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde:
American Journal of Clinical Nutrition 2015

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia