EMA päivitti tietoja Astra Zenecan koronarokotteen hyytymishäiriön riskistä

Astra Zenecan koronarokotteen valmistetietoihin on lisätty vasta-aihe rokotteen käytölle.

Euroopan lääkeviraston EMA:n mukaan Astra Zenecan Vaxzevria-koronarokotetta ei saa antaa, jos rokotettu on saanut aiemmasta Vaxzevria-rokotteesta veren hyytymishäiriön aiheuttaman veritulpan (thrombosis with thrombocytopenia syndrome, TTS).

Rokotetuilta, joilla todetaan veritulppa kolmen viikon sisällä Vaxzevria-rokotteesta, tulee tutkia veren hyytymishäiriön mahdollisuus. Rokotetuilta, joilla todetaan veren hyytymishäiriö kolmen viikon sisällä Vaxzevria-rokotteesta, pitää aktiivisesti etsiä veritulppia.

Harvinainen TTS-oireyhtymän hoito edellyttää hyytymissairauksien erityisosaamista. HUS on laatinut ohjeen terveydenhuollon ammattilaisten tueksi.

Myös THL on antanut rokottajille ohjeen TTS-hyytymishäiriön ensioireiden havaitsemisesta ja hoitoon hakeutumisesta. AstraZenecan rokotuksen saaneelle jaetaan kansalaisille suunnattu ohje rokotuksen yhteydessä.

Euroopan lääkevirasto ja kansalliset lääkeviranomaiset jatkavat edelleen tehostetusti Vaxzevria-koronavirusrokotteen turvallisuusseurantaa.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.