Ensihoidon ongelmista oppia sote-ratkaisuihin?

Ensihoitoratkaisujen tekotapa voi antaa suuntaa siihen, miten tulevilla isoilla sote-alueilla käy pienille kunnille, arvioi lääkintö­neuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Moni kunta on järkyttynyt ensihoito-uudistuksen tuomasta lisälaskusta. Myös oman vaikutusvallan vähäisyys sairaanhoitopiirien tekemissä ­ratkaisuissa on suututtanut kuntapäättäjiä.

– Ensihoitoratkaisujen tekotapa voi antaa suuntaa siihen, miten tulevilla isoilla sote-alueilla käy pienille kunnille, arvioi lääkintö­neuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ensihoitoa säätelevät lakiuudistukset ovat merkinneet monille kunnille ensihoidon kustannusten monin­kertaistumista. Kunta voi käydä samaan aikaan yt-neuvotteluita oman henkilöstönsä kanssa, mutta sairaanhoitopiirin lasku vain kasvaa. On myös kuntia, joissa ambulanssi ei entiseen tapaan päivystä enää kunnassa, vaan kaukana sairaan­hoitopiirissä.

Ensihoidon järjestämisen ­vaikeudet ja kustannusten suuri kasvu tiedettiin sosiaali- ja terveysministeriössä.

– Ensihoidon kustannusnousun takia valtionapuja korotettiin. On myös muistettava, että ensivastetaso parani eli suuremmalla rahasummalla saa myös parempaa hoitoa ambulansseissa, joissa töissä ovat nyt koulutetut ensihoitajat, Keistinen korostaa.

Keistinen kuitenkin myöntää, että sairaanhoitopiireissä ensihoidon järjestäminen on osoittautunut odotettua työläämmäksi.

– Tämä on tavallaan koelaboratorio sote-uudistuksen toteutukselle.

Lue lisää: Valittujen lupaukset

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 46/13.