Jonoista eroon etähoitomallin avulla

Puhelinneurologia on osa nopeasti yleistyvää etälääketiedettä.

Kanta-Hämeen keskussairaalan neurologian poliklinikalla oli aiemmin käytössä perinteinen lähetteiden käsittelymalli, jossa erikoissairaanhoidon lääkäri ­luki lähetteet ja asetti potilaat jonoon odottamaan vastaanotolle pääsyä. Syksyllä 2010 toimintaa muutettiin. Käyttöön otettu uusi malli perustuu puhelinneurologiaan, joka on osa nopeasti yleistyvää etälääketiedettä.

Lääkäriliitto palkitsi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin neurologian yksikön vuosittain jaettavalla laatupalkinnollaan.

Potilaat hoidetaan mutta kaikkien ei tarvitse tulla vastaanotolle

Etähoitomalli parantaa merkittävästi hoidon saatavuutta. Kun osa potilaista hoidetaan puhelimitse, niille potilaille, joiden hoito vaatii vastaanottokäynnin, on voitu varata riittävästi aikaa.

– Kanta-Hämeen keskussairaalassa neurologialle ei ole ollut muutoksen jälkeen jonoa edes lääkäripulan aikana. ­Lähetepotilaan puhelinhoito on yksinkertainen ja toimiva tapa taata kaikille potilaille tasapuolisesti hoitoa hoitotakuun puitteissa ilman lisäresursseja, sanoo palkinnon vastaanottanut dosentti, neurologian erikoislääkäri Hanna Kuusisto.

– Toimintatavan avulla kaikki potilaat saadaan hoidettua, mutta kaikkien ei tarvitse tulla vastaanotolle. Potilas voi olla missä vaan, vaikka kotona tai mökillä.

– Potilaat ovat olleet positiivisesti ­yllättyneitä siitä, että he saavat lääkäriltä nopeasti apua puhelimitse. Lääkärille puolestaan on palkitseva tunne kuulla, kuinka huojentuneita potilaat ovat saatuaan vastaukset huoliinsa ilman pitkää odotusta.

Toimintamallia on tutkittu, ja sekä potilaat että lääkärit ovat olleet siihen tyytyväisiä. Hanna Kuusisto ­uskoo, että etähoitomalli on otettavissa käyttöön muillakin erikoisaloilla.

– Asiaa kehitellessäni minulle kypsyi ajatus, että tästä on väiteltävä, jotta malli saadaan laajempaan käyttöön. Väittelen aiheesta 23. marraskuuta Itä-Suomen yliopistossa yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa, Kuusisto kertoo.

Lääkäriliiton laatupalkinto myönnetään vuosittain lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille kannustuksena tuloksekkaasta toiminnan kehittämisestä. Palkinnon suuruus on 12 000 euroa.

Vuoden 2016 vuoden finalistit olivat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin neurologian yksikkö (Tieto liikkuu – potilas ei. Neurologisen lähetepotilaan etä­hoitomallin käyttöönotto ja arviointi), HYKS:n urogynekologinen yksikkö (Gynekologisen leikkaustoiminnan kehittäminen) ja Lempäälän terveyskeskus (Safe House – psykiatristen kriisipotilaiden hoitaminen terveyskeskussairaalassa).

Kaikki finalistit olivat loistavia, ja mikä tahansa finaaliin päässeistä hankkeista olisi ansainnut voiton. Arvioimme kuitenkin Kanta-Hämeen keskussairaalan toimintamallin hieman kahta muuta paremmaksi. Sen vahvuuksina pidimme erityisesti potilaskeskeisyyttä ja monistettavuutta: etähoitomallia voidaan soveltaa kaikilla erikoisaloilla ja kaikissa yksiköissä, kertoo Laatuneuvoston puheenjohtaja Hanna Rautiainen.

Kirjoittaja:
Sari Kosonen
viestinnän asiantuntija
Lääkäriliitto

Kuva: Fotolia

Muokattu Lääkärilehdessä 41/16 julkaistusta jutusta.