Keinoja rokote-epäröinnin kohtaamiseen

Tampereen yliopisto koordinoi VAX-TRUST-hanketta, joka toteutetaan Suomen lisäksi Belgiassa, Puolassa, Tšekissä, Italiassa, Portugalissa ja Iso-Britanniassa.

Terveydenhuollon ammattilaisten valmiuksia kohdata rokotteita epäröiviä asiakkaita aletaan tutkia Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimusrahoituksella.

Tampereen yliopisto koordinoi VAX-TRUST-hanketta joka toteutetaan Suomen lisäksi Belgiassa, Puolassa, Tšekissä, Italiassa, Portugalissa ja Iso-Britanniassa.

VAX-TRUST (Rokote-epäröinnin kohtaaminen Euroopassa) tuottaa terveysalan ammattilaisille tietoa rokote-epäröinnistä heidän omalla alueellaan. Hanke tarjoaa lisäksi kansallista ja eurooppalaista vertailumateriaalia.

Ammattilaiset saavat myös tukea ja vertaistukea, jotta he osaisivat rakentaa luottamuksellisen suhteen rokotteita epäileviin.

Tutkimusta varten kerätään tietoa kyselyaineistoista, mediamateriaalista, haastatteluista ja vastaanottotilanteiden havainnoinneista.

Kohtaaminen on olennaista

Kyselytutkimusten mukaan yli 95 prosenttia suomalaisista suhtautuu myönteisesti rokotuksiin. Osa kansalaisista kuitenkin kyseenalaistaa rokotteiden tarpeen eikä halua rokotteita itselleen tai lapsilleen. Rokotteita epäröivät henkilöt voivat olla hyvin perillä rokotteista ja niiden mahdollisista haittavaikutuksista.

Tampereen yliopiston tiedotteessa todetaan, että terveysalan ammattilaisten voi olla vaikeaa rakentaa luottamuksellisia suhteita näihin asiakkaisiin. Ammattilaisten pitää osata kohdata rokotteita epäröiviä ihmisiä, jotta ihmiset voivat tehdä omat terveyttä koskevat valintansa. Ammattilaisten pitää myös pystyä vastaamaan rokotteita epäröivien kysymyksiin ja huoliin.

- Olennaista terveydenhuollossa ei ole ihmisten käännyttäminen, vaan rokotteita epäröivien kuunteleminen ja heidän kysymyksiinsä vastaaminen, että he tulisivat kohdatuiksi. Näin voi syntyä luottamusta, sanoo hankkeen vastuullinen tutkija Pia Vuolanto Tampereen yliopistosta tiedotteen mukaan.

Myös ammattilaisilla on huolia

Terveydenhuollon ammattilaiset saattavat itsekin epäröidä rokotteiden ottamista. Tämä on tullut Suomessa esiin varsinkin tartuntatautilain vuoden 2018 muutoksen jälkeen. Laki velvoittaa työnantajat huolehtimaan henkilöstön rokotussuojasta.

- Jotkut ammattilaiset ovat kokeneet, että heidät pakotetaan ottamaan rokotteita ja että heidän itsemääräämisoikeuteensa on kajottu. Tutkimushankkeemme pyrkii ottamaan huomioon ammattilaisten omat huolet ja kysymykset rokotteisiin liittyen, Vuolanto sanoo.

Hertta Vierula

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.