Keuhkojen ulkopuolisen tuberkuloosin osuus kasvaa

Euroopassa sairastuu joka päivä 1 000 ihmistä tuberkuloosiin. Keuhkotuberkuloositartunnat ovat laskussa, mutta keuhkojen ulkopuolisen tuberkuloosin tartunnat eivät vähene.

Euroopassa sairastuu joka päivä 1 000 ihmistä tuberkuloosiin. Keuhkotuberkuloositartunnat ovat laskussa, mutta keuhkojen ulkopuolisen tuberkuloosin tartunnat eivät vähene. Vuonna 2011 EU/ETA-alueella tuberkuloosidiagnoosin saaneista 22 %:lla oli keuhkojen ulkopuolinen tuberkuloosi. Tämän tuberkuloosityypin diagnosointi viivästyy usein.

Koko Euroopassa tuberkuloositartuntoja havaitaan vuosittain 380 000, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. EU/ETA alueella tuberkuloositapauksia oli vuonna 2011 yli 72 000. Koko Euroopan tuberkuloositapauksista 87 % keskittyy itäiseen Eurooppaan.

Tuberkuloositartunnat vähentyvät noin 4 % vuosittain. WHO:n Euroopan aluejohtaja Zsuzsanna Jakab huomauttaa WHO:n tiedotteen mukaan, että jos hyvän kehityksen halutaan jatkuvan, tuberkuloosin hoitoon pitää panostaa. Jakabin mukaan kolmannes Euroopan tuberkuloosipotilaista ei saa riittävää hoitoa.

Riittävä hoito on olennaista myös lääkeresistenttien tuberkuloosibakteerien leviämisen estämisessä. Arviolta 78 000 ihmistä sairastuu Euroopan alueella vuosittain lääkeresistenttien MDR- tai XDR-tuberkuloosibakteerien aiheuttamaan sairauteen. Heidän hoitonsa on huomattavasti vaikeampaa ja kalliimpaa ja aiheuttaa enemmän ja vaikeampia sivuvaikutuksia kuin tavalliseen tuberkuloosiin sairastuneiden hoito.

WHO:n mukaan tämänhetkiset tuberkuloosilääkkeet, -rokotteet ja diagnosointikeinot eivät ole riittäviä tuleviin tarpeisiin, vaan uusia keinoja olisi kehitettävä.

Maailman tuberkuloosipäivää vietetään 24.3.

Hertta Vierula
Kuva: CDC