Koirien ja kissojen iho- ja virtsatietulehdusten hoito vaikeutumassa – syynä antibioottiresistenssi

Vastustuskykyiset bakteerit voivat myös siirtyä eläinten ja ihmisten välillä, joten niillä on myös merkitystä väestön terveydelle.

Helsingin yliopiston mukaan koirien ja kissojen bakteerien vastustuskyky antibiooteille (antibioottiresistenssi) on kasvanut nopeasti viime vuosien aikana. Tästä johtuen yhä useammin eläinlääkäri joutuu toteamaan, etteivät tavanomaiset antibiootit enää tehoa koirien ja kissojen bakteereihin.

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit eivät ole terveelle eläimelle vaarallisia, mutta niiden aiheuttamien infektioiden hoito vaikeutuu ja eläinten paraneminen voi viivästyä. Pahimmillaan tehokasta lääkettä ei enää löydy. Tämä heikentää eläinten hyvinvointia. Vastustuskykyiset bakteerit voivat myös siirtyä eläinten ja ihmisten välillä, joten niillä on myös merkitystä väestön terveydelle.

Eviran ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaaran mukaan antibioottiresistenssin lisääntyminen on saatava taitettua ja eläinlääkäreiden varmistettava, ettei antibiootteja käytetä tarpeettomasti.

– Eläinlääkäri tekee diagnoosin ja valitsee tehokkaimman hoidon. Antibiootti ei ole aina tarpeen. Jos antibioottihoitoon kuitenkin päädytään, oikea antibiootti valitaan laboratoriotutkimusten perusteella, hän sanoo.

Iho- ja virtsatietulehdusten hoito vaikeutumassa

Iho- ja pehmytkudosinfektioita aiheuttavasta Staphylococcus pseudintermedius -bakteereista on kehittynyt metisilliiniantibiootille vastustuskykyisiä muotoja (MRSP-bakteeri).

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan eläinlääkäri Merja Rantalan mukaan nämä muodot alkoivat yleistyä Suomessa vuonna 2009.

– MRSP-bakteerit ovat vastustuskykyisiä useille erilaisille antibiooteille. Koirien ja kissojen S. pseudintermedius -bakteereista noin 10–15 prosenttia on jo MRSP-kantoja. Muille lääkkeille vastustuskyky on vielä yleisempää, hän sanoo.

MRSP-bakteeria löytyy usein oireettomiltakin potilailta, erityisesti kroonisista iho- ja korvatulehduksista kärsiviltä eläimiltä.

Myös virtsatietulehduksia aiheuttava Escherichia coli -bakteerin vastustuskyky virtsatietulehdusten hoitoon käytetyille ensisijaislääkkeille on huolestuttavan yleistä.

– Lähes joka kolmas E.coli -bakteeri on vastustuskykyinen amoksisillini-klavulaanihapolle ja joka viides trimetopriimi-sulfonamidille, jotka ovat yleisimmät virtsatieinfektioihin käytetyt antibiootit, toteaa Rantala.

Lue myös:
Lemmikki ja ihminen sairastuttavat harvoin toisiaan
Antibioottien käyttöä lemmikeillä vähennettävä

Lähde:
Helsingin yliopisto

Kuva:
Johanna Nykopp