Koronaa liikkuu paljon eri puolilla maata

Taudinkuva vaikuttaa muuttuneen, ja keuhkokuumetta esiintyy aiempaa harvemmin.

Adobe/AOP

Koronatartuntoja esiintyy eri puolilla Suomea kesäajasta huolimatta runsaasti. Sairaalakuormitus on kuitenkin pysynyt kohtuullisena. Tähän vaikuttaa se, että koronataudin kuva on muuttunut epidemian alkuaikoihin verrattuna.

– Heinäkuun aikana tapausmäärät ovat lisääntyneet, ja 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on noussut noin 300:sta 500:n, kertoo infektiolääkäri Harri Marttila Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Valtaviruksena Varsinais-Suomessa on omikronin BA.5-variantti. Marttila ei osaa arvioida, milloin kesäepidemian huippu on käsillä. Toistaiseksi tartuntaluvut ovat olleet nousussa.

Myös sairaalakuormitus on kasvanut, ja Tyksissä on hoidossa tällä hetkellä noin 30–35 koronapositiivista potilasta. Noin kolmannes heistä on sairaalassa koronainfektion takia, loput muun syyn vuoksi.

– Tutkimme sairaalaan otettavilta päivystyspotilailta korona-PCR -testejä, ja sitä kautta tulee ilmi oireettomia tai vähäoireisia koronatartuntoja, Marttila kertoo.

Tyksissä on tänä vuonna ollut hoidossa noin 1100 koronapositiivista potilasta. Heistä noin 500 on ollut hoidossa koronan vuoksi, lopuilla korona on ollut lisälöydös. 

Iäkkäitä perusterveydenhuollossa

Oulun yliopistollisessa sairaalassa koronapositiivisten potilaiden luku oli maanantaina kuusi. Heinäkuun mittaan luku on käynyt välillä jopa viidessätoista, mutta tullut siitä alaspäin. Potilaista noin puolet on vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevalan mukaan ollut hoidossa muusta syystä kuin koronainfektion vuoksi.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä perusterveydenhuollossa on koronan takia hoidossa kolmisenkymmentä potilasta, kun kesäkuun alussa liikuttiin 10–15 potilaan lukemissa.

– Yleensä he ovat iäkkäämpiä, monisairaita ihmisiä. Korona voi olla aika lieväoireinen, mutta vaatii kuitenkin hoitoa, kertoo Nevala.

Tieto varianteista saadaan viiveellä, kun sekvensoinnit valmistuvat. Epidemian aikana on nähty, että varianttilanne Pohjois-Suomessa seuraa Etelä-Suomea muutamien viikkojen viiveellä.

Terhi Nevala uskoo, että syksyn mittaan koronan aiheuttama sairaalakuormitus kasvaa. Taudin kuva on kuitenkin erilainen kuin koronapandemian alkuvaiheessa.

Myös Tyksin Harri Marttila tuo esiin, että koronainfektion aiheuttama tauti on muuttunut. 

– Merkittävin asia on, että koronaviruksen aiheuttama keuhkokuume on nykyisin sangen harvinainen löydös. Tehohoidossa on kesän aikana ollut yksittäisiä potilaita, vain vähän verrattuna viime vuoden tilanteeseen, Marttila kertoo. 

Husissa liki kaikki uutta varianttia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo Twitterissä , että viime viikolla Hus-alueen koronatesteistä 4727 kappaletta, eli 43,7 prosenttia oli positiivisia. Näistä 97 prosenttia oli S-geeninegatiivisia, eli todennäköisesti keväällä leviämään lähteneitä BA.5 tai BA.4 -variantteja.

Lehtosen mukaan Husin sairaaloissa oli 1. elokuuta yhteensä 64 koronapotilasta, joista neljä oli tehohoidossa. 

Myös Siun sote on kertonut tiedotteessaan viime viikolla, että Pohjois-Karjalassa liikkuu runsaasti koronavirusta ja terveydenhuollossa todettujen tartuntojen määrä on lisääntynyt selvästi. Viikolla 29 maakunnassa todettiin 1091 koronatartuntaa, kun edellisellä viikolla niitä oli 579. Myös terveydenhuollon kuormitus on kasvanut. Vuodeosastohoidossa oli viime viikolla kolmisenkymmentä potilasta, joista kolmannes erikoissairaanhoidossa. Potilaista suuri osa oli sairaalassa muun syyn kuin koronan takia.

– Tilanne terveydenhuollossa on tällä hetkellä vakaa. Siun sotessa on varauduttu koronapotilaiden hoitoon sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa. Toimintaa ei ole kesän aikana supistettu koronan takia, sairaalapalvelujen palvelujohtaja Susanna Wilén kertoo tiedotteessa.

Anne Seppänen

Jut­tu on jul­kaistu aiem­min Lääkä­ri­lehden verkko­si­vuilla.