Kunnille rahaa sairauksien mukaan

Sairastavuudesta on tulossa entistä tärkeämpi kriteeri siinä, miten paljon kunnat saavat valtionosuuksia sosiaali- ja terveyspalveluihin. Terveempien kuntien rahoitus vähenee.

Sairastavuudesta on tulossa entistä tärkeämpi kriteeri siinä, miten paljon kunnat saavat valtionosuuksia sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Tutkijoiden esityksen mukaan kunta saisi sitä enemmän rahaa, mitä enemmän asukkailla on yleisimpiä sairauksia kuten diabetesta, verenpainetautia ja reumaa. Terveempien kuntien rahoitus taas vähenisi.

– Pyrimme suuntaamaan resursseja sinne, missä niitä tarvitaan. Nykyiset valtionosuuksien kriteerit ovat huonot. Ne perustuvat enimmäkseen ikään, vaikka se on huono selittäjä palveluiden käytölle, THL:n erikoistutkija Maria Vaalavuo kertoo.

Valtiovarainministeriön selvitys­henkilö Arno Miettinen antaa lopullisen esityksen aiheesta joulukuussa, ja e­duskunta käsittelee sitä ensi keväänä. ­Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2015.

Valtionosuusjärjestelmän uudistus 
ei tarkoita, että kunnille olisi jaossa lisää rahaa. Päinvastoin.

Vuoteen 2017 mennessä valtion­osuuksien leikkausten myötä kunnilta jää saamatta 6,6 miljardia euroa, vaikka terveyspalveluiden menot kasvavat. ­Valtionosuudet kattavat nyt alle ­kolmanneksen kuntien peruspalveluiden menoista.

Uudistuksella halutaan yksinkertaistaa ja selkeyttää valtionosuusjärjestelmää. Samalla kuntia pyritään kannustamaan ennaltaehkäisyyn ja pitkäjänteiseen suunnitteluun.

Miettisen mukaan uusi järjestelmä 
on pääosin neutraali kuntaliitosten kannalta, mutta liitosten esteet ­vähenevät.

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 47/13.

Lue lisää jutun aiheesta