Kymsote aloittaa koko organisaatiota koskevat yt-neuvottelut

Välitöntä potilastyötä tekevää vakituista henkilöstöä ei kuitenkaan aiota vähentää.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Yhtymän hallitus päätti asiasta perjantaina. Yt-neuvottelut koskevat koko organisaatiota.

Vaikka mitään henkilöstöryhmää ei rajata neuvottelujen ulkopuolelle, pyrkimyksenä on, ettei vähentämistarve kohdistu välitöntä asiakas- tai potilastyötä tekevään vakituiseen henkilöstöön. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi lääkärit.

– Vaikka tulisimme neuvottelemaan henkilöstövähennyksistä, on tärkeää, että meillä on asiakas- ja potilastyöhön tarpeeksi osaavia ammattilaisia. Henkilöstöä ei vähennetä sieltä, missä siitä on valmiiksi pulaa tai mikä on meidän ydintoimintaamme, Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen sanoo tiedotteessa.

Neuvotteluissa käsitellään organisaatiorakennetta, johtamisjärjestelmää, toimintaprosesseja ja mahdollisia henkilöstövähennyksiä. Tällöin käsitellään myös eläköitymiset ja määräaikaisuudet.

Neuvotteluissa käydään läpi toimenpiteitä, jotta kuntayhtymän alijäämäiseksi ennustettu talouskehitys saataisiin kuriin.

– Jos emme reagoi asiaan tässä vaiheessa, mahdollisuutemme tuottaa kymenlaaksolaisille heidän tarvitsemiaan sote-palveluita vaikeutuu merkittävästi, Niiranen jatkaa.

Säästötavoitteiden taustalla vaikuttaa omistajakuntien taloudellinen tilanne.

Kirjoittaja
Heli Väyrynen
toimittaja

Kuva
Sami Perttilä

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 20.5.2019.