Lääkäriksi, fysioterapeutiksi ja sosiaalityöntekijäksi opiskelevat oppivat kuntoutusta yhteiskurssilla

Tavoitteena on, että jatkossa kaikki viimeisen vuosikurssin kandit osallistuvat ammattien väliseen opiskeluun.

Itä-Suomen yliopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulu järjestävät yhteisen opintojakson lääkäriksi, fysioterapeutiksi ja sosiaalityöntekijäksi opiskeleville.

Kurssin teema on kuntoutus. Kurssilla opiskellaan kuntoutujan toimintakyvyn arviointia ja kuntoutussuunnitelman laadintaa. Keskeisessä roolissa ovat kuntoutujakeskeisyys sekä tietojen ja taitojen jakaminen. Jaksolla opiskellaan myös kuntoutujan tavoitteita edistävää vuorovaikutusta.

Kurssilla käytetään simulaatiomenetelmän keinoja. Kuntoutujaa esittävä näyttelijä esittää perheenäitiä, jolla on selkäkipuja ja pulmia arjenhallinnassa.

Yhteiskurssit vastaavat tarpeeseen

Opintojakso vastaa Itä-Suomen yliopiston tiedotteen mukaan ajankohtaiseen tarpeeseen. Hallituksen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa moniammatillinen tiimityö nähdään keinoksi parantaa palveluja.

Myös viime vuonna päättyneessä lääketieteen peruskoulutuksen kansallisessa arvioinnissa nostettiin ammattien välisen opiskelun lisääminen keskeiseksi kehittämiskohteeksi.

Opintojakso toteutettiin ensimmäisen kerran marraskuussa. Ensi vuonna tavoitteena on, että kaikki noin 150 lääkärikoulutusohjelman viimeisen vuosikurssin opiskelijaa osallistuvat ammattien väliseen opiskeluun.

Kirjoittaja
Minna Pihlava

toimittaja

Kuva
Adobe/AOP

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 26.11.2019.