"Lastensairaalan asiat voidaan ratkaista"

Lääkärien luottamusmies kommentoi HUS:n Uuden lastensairaalan tilannetta.

Miltä HUS:n Uuden lastensairaalan tilanne näyttää lääkärien näkökulmasta, lastenklinikan lääkärien vastaava luottamusmies, lastentautien erikoislääkäri Kristiina Aalto?

– Hoitajien työnkuva on erilainen kuin lääkärien. Joillakin osastoilla hoitajat ovat kuormittuneita. Hoitajilla on paljon töitä ja he ovat kiireisiä. Toisaalta tilanne vaihtelee osastoittain. Joillakin osastoilla kaikki on hyvin, ainakin ajoittain.

Uudessa sairaalassa kaikki prosessit eivät ehkä vielä ole hioutuneet kuntoon.

Vanhemmat halusivat potilaille omat huoneet. Ne on saatu. Nyt vanhemmat toivovat, että hoitaja olisi koko ajan potilashuoneessa, mutta eihän jokaiseen huoneeseen riitä omaa hoitajaa kokoaikaisesti tavallisella vuodeosastolla. Ei hoitajia niin paljon voi olla. Käytetään digiseurantaa ja monitoreja.

Millä tavalla hoitajien kuormittuneisuus heijastuu lääkäreihin?

– Hoitajat eivät ole aina tavoitettavissa, kun osastot ovat niin valtavia. Tämä on hidastanut asioita, ja joskus prosessit tökkivät. Hoitajat ovat kiireisempiä ja stressaantuneempia ainakin ajoittain ja joillakin osastoilla.

Yksi muualta tullut lääkäri yllättyi siitä, että hoitajat jakavat ruokaa potilaille. Toimenkuvia ja prosesseja voitaisiin miettiä, ettei hoitajan aika mene ruuan jakamiseen, vaan hoitaja voisi keskittyä hoitotyöhön.

Myöskään sihteereitä ei ole tarpeeksi. Poliklinikalta on jäänyt paljon asioita menemättä eteenpäin, kun ei ole tiedetty, ettei kukaan katso niitä. Sihteerin töitä on jäänyt tekemättä.

Ylen MOT-ohjelmassa tuotiin 9. syyskuuta esiin sairaalan kiinteistöön ja henkilöstöön liittyviä ongelmia. Tulivatko asiat lääkäreille yllätyksenä?

– En usko. Valituskirje ei ollut lääkäreistä lähtöisin, eikä lääkäreillä ole tämänkaltaisia ongelmia, vaan pienimuotoisempia ja ratkaistavissa olevia. Hoitajien tapa tuoda asiat esiin nimettömässä kirjeessä kielii pelosta ja työhyvinvoinnin ongelmista.

Mitä tilanteelle pitäisi tehdä?

– Asia pitää nyt selvittää ja pohtia, miten prosesseja voidaan parantaa. Ajattelen niin, että asiat voidaan ratkaista ja niiden eteen kannattaa tehdä töitä. Henkilökunnan hyvinvointi heijastuu suoraan potilastyöhön.

Onhan meillä paljon yritettykin korjata niitä asioita, joita nyt on tullut esille. Rakennuksiin liittyviä ongelmia on korjattu, ja jos hoitajia on poissa, sijaisia yritetään saada.

Meillä on hyvä työporukka ja lastensairaala on kuitenkin mukava työpaikka. Kaikki tekevät täällä antaumuksella töitä, ja siksikin osa varmaan stressaantuu.

HUS selvittää ongelmat

HUS tekee Uuden lastensairaalan laadusta, potilasturvallisuudesta ja resursoinnista selvityksen, tiedotti HUS MOT-ohjelman julkaisuiltana. HUS:n johtajaylilääkärin johdolla tehtävään arvioon kuullaan myös henkilöstöä. Selvityksellä halutaan varmistaa, että kaikki huolet ja mahdolliset epäkohdat tulevat käsitellyiksi.

HUS julkaisi ohjelmaan liittyen oman vastineensa.

Uuden lastensairaalan toimintaa kehitetään jatkuvasti. Kiinteistöön liittyviin ongelmiin on puututtu niiden ilmettyä, ja korjauksia on tehty. Henkilöstötilannetta ja potilasturvallisuutta seurataan.

Toukokuun alussa HUS antoi selvityksen Aluehallintovirastolle hoitajien lähettämän nimettömän kirjeen vuoksi.

Kirjoittaja
Heli Väyrynen
toimittaja

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 11.9.2019.