Leikkauksessa on rytmi kuten musiikissakin

Pirjo Käkelä väitteli viime viikolla, ja aivan kohta hänen bändinsä Käkelä ja Hankala Akka julkaisee kolmannen levynsä.

Leikkauksessa pitää olla tietty rytmi jotta se sujuu, aivan kuin musiikissakin.

Näin ajattelee lihavuuskirurgi, LL Pirjo Käkelä, joka väittelee tohtoriksi Itä-Suomen yliopistossa perjantaina.

Aivan näillä näppäimillä myös oma bändi Käkelä ja Hankala Akka, jossa Pirjo Käkelä laulaa, julkaisee kolmannen pitkäsoittonsa nimeltä Elokuun prinssi.

– Leikkauksessa on selkeät tietyt työvaiheet. Käsikirjoitus on täysin selvä, ellei satu mitään yllättävää. Samoin musiikissa on A-osa ja B-osa, ja sitten se päättyy johonkin, samoin kuin leikkaus päättyy sulkuvaiheeseen, Käkelä kuvailee.

Musiikkia hän ei kuitenkaan leikatessaan kuuntele koskaan, sillä se enemmän häiritsisi työskentelyä.

Käkelän väitösaihe liittyy tiiviisti hänen arkityöhönsä lihavuuskirurgina. Hän havaitsi väitöstutkimuksessaan muun muassa sen, ettei lihavuusleikkauksessa ohitetun ohutsuolen pituudella ole merkitystä painonlaskun ennustettavuuden kannalta, mutta triglyseridiarvoihin se vaikuttaa.

Kudosnäytteitä otettiin paljon lihavuusleikkausten yhteydessä, mutta alkujaan Käkelä ei ollut kiinnostunut tieteellisestä työstä. Kollegat kyselivät tasaiseen tahtiin aikeista tehdä tutkimustyötä.

– Minulla ei ollut selkeää visiota, että teen väitöskirjan, mutta luisuin siihen. Minua aina kiinnostaa, miten potilaat jaksavat ja pärjäävät leikkauksen jälkeen.

Musiikin parissa työ unohtuu

Väitöstutkimus on vienyt monta loma-aikaa ja viikonloppua kuuden vuoden aikana. Vastapainoa työlle ja tutkimukselle on tuonut yhteinen musiikkiharrastus biologipuoliso Ilpo Käkelän kanssa.

– Musiikin parissa rentoudun ja unohdan työn. Väitöskirja on ollut enemmän työtä, mutta musiikki on harrastus, joka tuulettaa aivoja.

Puolison tekemät biisit ovat olleet osa elämää koko pitkän parisuhteen ajan. Alkuvaiheissa Pirjo kuitenkin keskittyi lääketieteen opintoihin ja yhdessä musisointi oli vähäistä.

Vähitellen ja osin sattumien kautta harrastus on vallannut enemmän alaa. Pirjo on käynyt laulutunneilla eri opettajilla. Alun perin pöytälaatikkoon tehdyt biisit ovat siirtyneet levyille. Ilpo Käkelän säveltämät ja sanoittamat biisit on sovittanut Samuli Laiho, joka on tuttu muun muassa Ismo Alanko Säätiöstä. Radio­soittoakin on saatu.

Suomenkielistä iskelmäpoppia soittavan bändin musiikkia löytyy esimerkiksi Spotifysta.