Liuotushoito vähentää vaikeiden paleltumien aiheuttamia amputaatioita

HUS:ssa on käytetty liuotushoitoa vaikeisiin paleltumavammoihin parin vuoden ajan.

HUS:ssa on hoidettu nyt enemmän paleltumavammapotilaita kuin edellisenä talvena. Paleltumavammojen aiheuttamat amputaatiot ovat vähentyneet, koska HUS:ssa on käytetty parin vuoden ajan uutta hoitomuotoa.

Kirurgit tekevät yhteistyötä röntgenlääkäreiden kanssa, ja verisuonet kuvataan. Jos veri ei pääse kunnolla kiertämään ääreisosissa, aloitetaan liuotushoito.

– Jos kyseessä on vaikea paleltumavamma ja angiografiassa todetaan selvä tukos, potilaalle annetaan valtimonsisäinen trombolyysi. Hoitomuodon ansiosta paleltumien aiheuttamat amputaatiot ovat vähentyneet merkitsevästi, kertoo plastiikkakirurgi Andrew Lindford HYKS:sta.

Lindford toteaa, että tämä hoito on kansainvälisesti harvinainen. Vain muutama keskus maailmalla käyttää sitä. Suomessa TAYS otti hoidon ensimmäisenä käyttöön.

– Kansainvälisesti on ylipäänsä aika vähän näyttöä paleltumavammojen hoidosta. Yhä enemmän on kuitenkin kansainvälistä näyttöä siitä, että liuotushoito vähentää vaikeiden paleltumien aiheuttamien amputaatioiden määrää, Lindford huomauttaa.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Kylmä tappaa enemmän kuin kuumuus

Pakkanen paukkuu – muista suojautua