Masennus ja diabetes lisäävät dementian riskiä

Tutkijat arvioivat, että alle 65-vuotiaiden dementioista noin 25 prosenttia liittyy masennuksen ja diabeteksen yhteysvaikutukseen.

Masennus ja diabetes voivat altistaa dementialle, mutta riski on vielä suurempi potilailla, jotka potevat niitä kumpaakin. Tanskalaistutkijoiden tulokset perustuvat lähes 2,5 miljoonan aikuisen rekisteritietoihin.

Tulosten perusteella pelkkää masennusta sairastavan riski sairastua dementiaan on noin 80 prosenttia ja pelkkää aikuistyypin diabetesta sairastavan 20 prosenttia suurempi kuin terveiden.

Sekä masennusta että aikuistyypin diabetesta sairastavien dementiariski on vielä suurempi ja se ylittää sairauksiin erikseen liitetyt riskit. Erityisesti tämä havaitaan nuorena eli alle 65-vuotiaana dementiaan sairastuneilla. Tutkijat arvioivat, että alle 65-vuotiaiden dementioista noin 25 prosenttia liittyy masennuksen ja diabeteksen yhteysvaikutukseen. Yli 65-vuotiailla luku on vain 6 prosenttia.

Masennus ja aikuistyypin diabetes ovat yleisiä sairauksia etenkin länsimaisissa väestöissä, joten niiden vaikutus dementiatapausten määrään voi olla merkittävä. Joka viides ihminen sairastuu masennukseen jossain vaiheessa elämäänsä. Aikuistyypin diabetesta sairastaa noin 250 000 suomalaista.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Psychiatry 2015;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2015.0082

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.