Maski ei lisää ikäihmisten happivajetta

Maskin käyttö vaikuttaa turvalliselta ikäihmisille, joilla ei ole hengitykseen ­vaikuttavia perussairauksia.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan koronavirusepidemian hallinnassa yhä laajemmin. Niiden vaikutus hengitykseen etenkin varttuneemmissa ikäryhmissä on herättänyt huolta, mutta kanadalaistutkimuksen perusteella maskin käyttö vaikuttaa turvalliselta ikäihmisille, joilla ei ole hengitykseen ­vaikuttavia perussairauksia.

Tutkijaryhmä kutsui kokeeseen yli 65-vuotiaita vapaaehtoisia. Tutkittavat opastettiin maskin käyttöön ja mittaamaan happisaturaatio pulssioksimetrillä kolme kertaa: tuntia ennen maskin käyttöä, maskin käytön aikana ja tunti käytön jälkeen. Mukaan saatiin 25 osallistujaa, joiden keski-ikä oli 76 vuotta. Dyspneaa aiheuttavia perus­sairauksia sairastavat suljettiin pois pois, mutta tutkittavilla oli muita ­kroonisia sairauksia, kuten kohonnutta verenpainetta, ja puolet heistä käytti statiineja.

Maskin käytöllä ei ollut vaikutusta tutkittavien veren happeutumiseen. Happisaturaatio oli ennen maskin käyttöä 96,1 %, käytön aikana 96,5 % ja käytön jälkeen 96,3 %. Kenelläkään ­tutkittavista happisaturaatio ei laskenut alle 92 %:n maskin käytön aikana.

Chan N, Li K, Hirsh J. Peripheral oxygen saturation in older persons wearing nonmedical face masks in community settings. JAMA, verkossa ensin 30.10.2020. doi:10.1001/jama.2020.21905

Helena Liira

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 47/2020.