Miltä näyttää koivuallergia vuonna 2015?

Allergia- ja astmaliitto neuvoo aloittamaan allergialääkityksen heti oireiden ilmaantuessa. Lääkityksen voi aloittaa antihistamiinilla, sillä se alkaa tehota oireisiin heti.

Luonnonvarakeskuksen (Lukes) ennusteen mukaan koivun siitepölykaudesta on tulossa helppo vuonna 2015. Ennuste tarkoittaisi toteutuessaan edellisvuotta mukavampaa kevättä monelle koivun siitepölyallergisille.

Keskuksen mukaan viimeisen 35 vuoden aikana seurantalaskennoissa on esiintynyt hedenorkkoja vähemmän kuin tänä vuonna vain kerran aikaisemmin: keväällä 2013.

Syynä koivun vaatimattomaan kukintaa on se, että viime kevään voimakkaan kukinnan vuoksi koivut joutuvat tänä vuonna käyttämään energiansa lisääntymisen sijaan kasvuun. Toisena syynä on vuoden 2014 alkukesän kylmyys, joka ei suosinut kukka-aiheiden syntymistä.

Liikaa ei kuitenkaan kannata innostua, sillä oireilu on yksilöllistä. Koivulle allergisen olisikin hyvä seurata siitepölytiedotuksia tänäkin keväänä. Tietoa saa esimerkiksi Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölytiedotteesta.

Suomessa koivun kukinta alkaa yleensä toukokuun alussa ja on runsaimmillaan kuun puolessa välissä.  Siitepölyn kaukolukemat saattavat kuitenkin aihauttaa allergisia oireita huhtikuusta alkaen.

Aivastelua ja kutinaa

Allergia- ja astmaliiton mukaan koivut ovat Suomessa tavallisin siitepölyallergian aiheuttaja ja koivuallergia vaivaa vuosittain satojatuhansia suomalaisia. Oireita aiheuttavat niin raudus-, hies- kuin vaivaiskoivutkin.

Oireita voivat olla aivastelu, silmien, nenän ja korvien kutina sekä vesinuha. Koivuallergian diagnoosin tekemiseen ei välttämättä tarvita tutkimuksia, mutta jos oireiden aiheuttaja ei ole selvä, allergiaa voidaan selvittää ihotestein tai verikokein.

Apua oireisiin

Allergia- ja astmaliitto neuvoo aloittamaan allergialääkityksen heti oireiden ilmaantuessa. Lääkityksen voi aloittaa antihistamiinilla, sillä se alkaa tehota oireisiin heti.

Oireita voi lievittää myös paikallisesti hoitavalla kortisonipohjaisella nenäsuihkeella, jota pitäisi muistaa käyttää säännöllisesti. Suihke nimittäin vaikuttaa täydellä tehollaan reilun viikon päivittäisen käytön jälkeen.

Lääkkeiden lisäksi nenäkannun ja hengityssuojaimen käyttö helpottavat oireita. Nenäkannu huuhtelee pölyt ja liman pois nenästä ja hengityssuojain estää siitepölyn kulkeutumisen hengitysteihin. Sen sijaan koivujen kaataminen pihapiiristä on turhaa, koska siitepöly kulkeutuu kaikkialle.

Siitepölyallergiaa voi lääkitä samanaikaisesti sekä antihistamiinilla että paikallisesti hoitavilla lääkkeillä. Lääkitystä kannattaa jatkaa vielä pari viikkoa siitepölykauden päättymisen jälkeenkin.

Tällä hetkellä Turun yliopiston siitepölytiedotteessa ei ole mainintaan koivusta, mutta leppä kukkii maan etelä- ja keskiosissa. Maan lounaisosissa kukinta on jo hiipunut. Pähkinäpensas kukinta jatkuu heikkona maan eteläosissa.

Allergia- ja astmaliitto
Turun yliopisto

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia