Pakko kysyä: Onko kalsiumtableteista hyötyä vai haittaa?

Onko kalsiumlisä riski sydänterveydelle?

Viime vuosina saatujen tutkimus­viitteiden mukaan purkkikalsium lisäisi sydäntapahtumia. Lisäksi on esitetty epäilyksiä kalsiumlisän tehosta luun­murtumien ehkäisyssä.

Onko kalsiumlisä riski sydänterveydelle, professori, ylilääkäri Mikko Syvänne Sydänliitosta?

– Tutkimustulokset ovat hyvin vaihtelevia ja ristiriitaisia. Ne perustuvat paljolti havaintotutkimuksiin, joissa pitkän seuranta-ajan jälkeen katsotaan, ­korreloiko kalsiumlisän käyttö tauti­tapahtumiin. Joissakin on tullut viitteitä siitä, että kalsiumlisä lisäisi sydän­sairauksien riskiä, mutta näyttö ei ole johdon- eikä yhdenmukaista.

Vähentääkö kalsiumlisä luunmurtumia, endokrinologi, osastonlääkäri Tuula Pekkarinen HYKS Vatsakeskuksesta?

– Uusimman meta-analyysin mukaan kalsiumin saannin lisääminen joko ravinnon kalsiumina tai kalsium­tablettina lisää yli 50-vuotiaiden naisten luuntiheyttä muutamalla prosentilla. Aiempien meta-analyysien mukaan murtumariski pienenee kalsium- ja d-vitamiinilisällä noin 15 prosentilla.

Onko puhe kalsiumlisän sydänriskeistä paljon melua tyhjästä, Syvänne ja ­Pekkarinen?

– Ei. Tutkimukset ovat ihan hyvin tehtyjä, mutta kokonaisnäyttö on ristiriitaista. Yhtään laajaa nimenomaan sydän­sairauksia koskevaa kalsiumtutkimusta ei ole tehty. Yksi tutkimus sanoo yhtä ja toinen toista. Kaikissa tutkimuksissa on omat ansionsa ja heikkoutensa. Kun katsotaan kokonaisuutta, useimmiten kalsiumin vaikutus sydänsairauksiin on ollut neutraali.

– Tietty perusta kalsiumtablettien sydänriskeille on olemassa. Tiedetään, että kalsiumtabletti nostaa veren ­kalsiumpitoisuutta hetkellisesti ­enemmän kuin maitotuotteen kalsium. Teoriassa sydänriskit ovat mahdollisia, mutta suositusten mukainen kalsiumtablettien käyttö tuskin lisää merkittävästi sydäntapahtumia. Se tiedetään, että kalsiumin runsas saanti lisää virtsatiekivien riskiä ja voi aiheuttaa vatsavaivoja ja ummetusta. Suosituksia on siis syytä noudattaa.

Miksi tutkimustulokset ovat niin ­ristiriitaisia, Pekkarinen?

– Kalsiumtutkimuksissa on aina ­heikkoutena se, että ihmiset ­keskeyttävät, eivät syö tabletteja tai käyttävät omia tablettejaan tutkimuslääkkeen lisäksi. Olisi tärkeää tehdä tutkimus, jonka päätepisteenä olisivat nimenomaan sydäntapahtumat. Tällaista tuskin tehdään, koska ­tarvittaisiin todella suuri potilasmäärä ja pitkä seuranta-aika.

Kenen olisi hyvä käyttää kalsiumlisää?

– Yli 50-vuotiaat naiset ovat osteo­poroosin riskiryhmää. He voivat käyttää kalsiumlisää, jos eivät saa riittävästi kalsiumia ravinnosta. Ensisijaisesti suositaan kuitenkin ravintoa.

Voiko kalsiumsuosituksia noudattaa turvallisin mielin, Syvänne?

– Vallitseva käsitys on, että sydämen vuoksi ei ole estettä huolehtia suositusten mukaisesta kalsiumin saannista.

– Kalsiumin saantisuositus on 800 mg päivässä. Turvallisen saannin yläraja on 2500 mg. Kehottaisin pyrkimään suositusten mukaiseen kalsiumin saantiin, mieluiten ruokavalion keinoin. Jos se ei ole mahdollista, sitä voi täydentää kalsiumlisällä.

Kirjoittanut:
Anne Seppänen
toimittaja

Julkaistu Lääkärilehdessä 48/15.

Kuva: Panthermedia

Lue lisää kalsiumista

Kalsium ei ehkäise luunmurtumia – ei ruoasta eikä pillereistä saatuna

Kalsiumia maltilla naisillekin

Kalsiumlisästä sydänkuoleman riski miehille