Papa-testejä jatketaan usein korkealle iälle

Papa-testejä jatketaan usein korkealle iälle Kuva 1 / 1

Vastoin suosituksia tehtävät kohdunkaulan irtosolututkimukset (Papa) kuluttavat terveydenhuollon resursseja Yhdysvalloissa, todetaan JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Tutkimuksen mukaan 65 vuotta täyttäneistä naisista yli puolelta oli otettu irtosolunäyte kolmen vuoden sisällä. Kohdunpoiston läpikäyneistä naisista useampi kuin joka kolmas oli käynyt Papa-kokeessa kuluneen vuoden aikana.

Yhdysvaltalaisjärjestöt suosittelivat vuonna 2003, ettei Papa-kokeita tehtäisi yli 65-vuotiaille tai kohdunpoiston läpikäyneille naisille, jos heillä ei ole aiemmin havaittu kohdunkaulansyöpään viittaavia solumuutoksia.

Testeille voi olla tarvetta seulonnan jälkeenkin

Suomen valtakunnallisessa seulonnassa Papa-näyte otetaan 30–60-vuotiailta naisilta viiden vuoden välein.

TYKS:n naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marjut Rintalan mukaan tätä vanhemmille voidaan tehdä korkean riskin HPV-testi, joka kertoo sairastumisriskistä ja seurannan tarpeesta vielä korkealla iällä. Riskiryhmään kuulumattomilta Papa-näytteiden ottaminen voidaan lopettaa.

– Testiä ei ole otettu vielä virallisesti käyttöön, joten suosittelen yli 65-vuotiaille edelleen Papa-testiä viiden vuoden välein.

Kohdunpoiston läpikäyneiltä suositellaan otettavaksi Papa-näyte emättimen pohjasta, jos aiemmin otetuissa näytteissä on havaittu solumuutoksia.

– Jos aiemmat näytteet ovat olleet normaaleja, Papa-koetta ei tarvitse ottaa, Rintala sanoo.

Tiina Lautala
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi