Papa-testejä jatketaan usein korkealle iälle

Yhdysvalloissa Papa-koetta ei suositella 65 vuotta täyttäneille, jos aiemmissa testeissä ei ole havaittu solumuutoksia. Kokeita tehdään vastoin suosituksia kuitenkin runsaasti.

Vastoin suosituksia tehtävät kohdunkaulan irtosolututkimukset (Papa) kuluttavat terveydenhuollon resursseja Yhdysvalloissa, todetaan JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Tutkimuksen mukaan 65 vuotta täyttäneistä naisista yli puolelta oli otettu irtosolunäyte kolmen vuoden sisällä. Kohdunpoiston läpikäyneistä naisista useampi kuin joka kolmas oli käynyt Papa-kokeessa kuluneen vuoden aikana.

Yhdysvaltalaisjärjestöt suosittelivat vuonna 2003, ettei Papa-kokeita tehtäisi yli 65-vuotiaille tai kohdunpoiston läpikäyneille naisille, jos heillä ei ole aiemmin havaittu kohdunkaulansyöpään viittaavia solumuutoksia.

Testeille voi olla tarvetta seulonnan jälkeenkin

Suomen valtakunnallisessa seulonnassa Papa-näyte otetaan 30–60-vuotiailta naisilta viiden vuoden välein.

TYKS:n naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marjut Rintalan mukaan tätä vanhemmille voidaan tehdä korkean riskin HPV-testi, joka kertoo sairastumisriskistä ja seurannan tarpeesta vielä korkealla iällä. Riskiryhmään kuulumattomilta Papa-näytteiden ottaminen voidaan lopettaa.

– Testiä ei ole otettu vielä virallisesti käyttöön, joten suosittelen yli 65-vuotiaille edelleen Papa-testiä viiden vuoden välein.

Kohdunpoiston läpikäyneiltä suositellaan otettavaksi Papa-näyte emättimen pohjasta, jos aiemmin otetuissa näytteissä on havaittu solumuutoksia.

– Jos aiemmat näytteet ovat olleet normaaleja, Papa-koetta ei tarvitse ottaa, Rintala sanoo.

Tiina Lautala
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta