Sädehoitoa vaikeisiin rytmihäiriöihin

Amerikkalaisen tutkija­ryhmän ensikokemusten perusteella rytmihäiriölähteeseen voidaan kohdistaa nykytekniikalla sädehoito varsin tarkasti ja menestyksekkäästi potilailla, joiden kammiotakykardia ei reagoi perinteisiin hoitomenetelmiin.

Vaikeahoitoinen kammiotakykardia liittyy yleensä sydänlihaksen arpeen. Rytmihäiriön lähtökohta voidaan nykymenetelmin paikantaa, mutta aina ei kammiotakykardiataipumusta saada sammutettua perinteisillä katetriablaatiomenetelmillä rytmihäiriötahdistimen tuellakaan. Amerikkalaisen tutkija­ryhmän ensikokemusten perusteella rytmihäiriölähteeseen voidaan kohdistaa nykytekniikalla sädehoito varsin tarkasti ja menestyksekkäästi potilailla, joiden kammiotakykardia ei reagoi perinteisiin hoitomenetelmiin.

Hoitokokeiluun osallistui viisi potilasta, joille perusteelliset lääke- ja katetrihoidot eivät tuoneet apua hankalaan kammiotakykardiataipumukseen. Kaikilla oli vaikeaoireinen sydämen vajaatoiminta ja keskimääräinen ejektiofraktio oli vain 23 %. Rytmihäiriölähde paikallis­tettiin ja siihen jälkeen kohdistettiin yksi 25 Gy:n sädeannos keskimäärin 14 minuutin aikana ilman anestesiaa.

Jo hoitoa seuranneen 6 viikon ­paranemisvaiheen aikana potilailla ilmeni yllättävän vähän rytmihäiriöitä ja sen jälkeen rytmihäiriöt vähenivät 99,9 % vuoden seurannassa. Sydämen pumppaustoiminta ei huonontunut, ja viereisen keuhkokudoksen lievä sädevaurio korjaantui. 83-vuotias eteisvärinäpotilas kuoli 3 viikkoa toimenpiteen jälkeen aivoinfarktiin; hänelle ei ollut mahdollista aloittaa antikoagulaatiota.

Varsinaiset kliiniset tutkimukset uuden menetelmän turvallisuudesta ja tehosta ovat alkaneet näiden rohkaisevien ensihavaintojen jälkeen.

Lähde:

Cuculich PS, Schill MR, Kashani R ym. Noninvasive cardiac radiation for ablation of ventricular tachycardia. N Engl J Med 2017;377:2325–36.

Kirjoittaja:

Juhani Airaksinen

professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 8/2018.