Sädehoitoa vaikeisiin rytmihäiriöihin

Amerikkalaisen tutkija­ryhmän ensikokemusten perusteella rytmihäiriölähteeseen voidaan kohdistaa nykytekniikalla sädehoito varsin tarkasti ja menestyksekkäästi potilailla, joiden kammiotakykardia ei reagoi perinteisiin hoitomenetelmiin.

Sädehoitoa vaikeisiin rytmihäiriöihin Kuva 1 / 1

Vaikeahoitoinen kammiotakykardia liittyy yleensä sydänlihaksen arpeen. Rytmihäiriön lähtökohta voidaan nykymenetelmin paikantaa, mutta aina ei kammiotakykardiataipumusta saada sammutettua perinteisillä katetriablaatiomenetelmillä rytmihäiriötahdistimen tuellakaan. Amerikkalaisen tutkija­ryhmän ensikokemusten perusteella rytmihäiriölähteeseen voidaan kohdistaa nykytekniikalla sädehoito varsin tarkasti ja menestyksekkäästi potilailla, joiden kammiotakykardia ei reagoi perinteisiin hoitomenetelmiin.

Hoitokokeiluun osallistui viisi potilasta, joille perusteelliset lääke- ja katetrihoidot eivät tuoneet apua hankalaan kammiotakykardiataipumukseen. Kaikilla oli vaikeaoireinen sydämen vajaatoiminta ja keskimääräinen ejektiofraktio oli vain 23 %. Rytmihäiriölähde paikallis­tettiin ja siihen jälkeen kohdistettiin yksi 25 Gy:n sädeannos keskimäärin 14 minuutin aikana ilman anestesiaa.

Jo hoitoa seuranneen 6 viikon ­paranemisvaiheen aikana potilailla ilmeni yllättävän vähän rytmihäiriöitä ja sen jälkeen rytmihäiriöt vähenivät 99,9 % vuoden seurannassa. Sydämen pumppaustoiminta ei huonontunut, ja viereisen keuhkokudoksen lievä sädevaurio korjaantui. 83-vuotias eteisvärinäpotilas kuoli 3 viikkoa toimenpiteen jälkeen aivoinfarktiin; hänelle ei ollut mahdollista aloittaa antikoagulaatiota.

Varsinaiset kliiniset tutkimukset uuden menetelmän turvallisuudesta ja tehosta ovat alkaneet näiden rohkaisevien ensihavaintojen jälkeen.

Lähde:

Cuculich PS, Schill MR, Kashani R ym. Noninvasive cardiac radiation for ablation of ventricular tachycardia. N Engl J Med 2017;377:2325–36.

Kirjoittaja:

Juhani Airaksinen

professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 8/2018.

Oletko jo lukenut nämä?