Seksitautiin sairastuu 30 000 suomalaista vuodessa

Euroopan tartuntatautiviraston tilastojen mukaan klamydialuvut ovat pysyneet viime vuosina tasaisina Euroopassa. Sen sijaan tippuri leviää aiempaa enemmän.

Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tilastojen mukaan klamydialuvut ovat pysyneet viime vuosina tasaisina. Sen sijaan tippuri leviää aiempaa enemmän.

ECDC seuraa viiden sukupuolitaudin – klamydian, tippurin, kupan, synnynnäisen kupan ja lymphogranuloma venereumin (LGV) – tilastoja EU:n ja ETA:n alueella. Nyt julkaistuissa tilastoissa tuoreimmat luvut ovat vuodelta 2013.

Klamydia on yleisin sukupuolitauti. Arvioiden mukaan koko maailmassa tartuntoja on vuosittain 146 miljoonaa. Vuonna 2013 EU- ja ETA-maissa diagnosoitiin 384 555 klamydiatartuntaa. Klamydia on nuorten tauti. Raportoiduista tapauksista kaksi kolmesta havaittiin 15–24-vuotiailla.

ECDC arvioi, että todelliset klamydialuvut ovat merkittävästi suuremmat.

Suomessa tippuri- ja kuppatartuntoja yhä enemmän

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioi, että vuosittain Suomessa 30 000 ihmistä saa seksitautitartunnan. Läheskään kaikki tartunnan saaneet eivät kuitenkaan hakeudu tutkimuksiin.

THL:n Tartuntataudit Suomessa 2014 -raportin mukaan maassamme todettiin 13 220 klamydiatartuntaa. Määrä on lähes sama kuin kahtena aikaisempana vuonna. Tartunnoista 58 prosenttia oli naisilla, 42 prosenttia miehillä.

Lymphogranuloma venereumin (LGV) -tartuntoja havaittiin kaksi. LGV-tapaukset on ilmoitettu tartuntatautirekisteriin vuodesta 2011. Kaikkiaan tapauksia on ollut 17, kaikki miehillä.

Tippuritartuntoja oli 286, mikä on hieman enemmän kuin edellisenä vuonna. Tartunnoista 73 prosenttia raportoitiin miehillä, 27 prosenttia naisilla.

Kuppatartuntoja todettiin 203. Edelliseen vuoteen lisäystä oli 50 tapausta.

Tippuri leviää Britanniassa

Vuonna 2013 EU:n ja ETA:n alueella diagnosoitiin 52 995 tippuritartuntaa. Tapauksista 61 prosenttia oli Britanniassa. Vuodesta 2008 tippuritartuntojen määrä Euroopassa on kasvanut 79 prosenttia. Tippuri on erityisesti miesten tauti, ja 43 prosenttia tartunnoista oli siirtynyt tilastojen mukaan miesten välisessä seksissä.

Tippurin yleistymisen myötä vaarana on myös antibioottiresistenttien kantojen yleistyminen. BBC:n uutisen mukaan Pohjois-Englannissa on tänä vuonna varmistettu 16 tapausta, joissa potilaan tippuri on osoittautunut resistentiksi atsitromysiinille. Tapauksia oletetaan olevan tosiasiassa paljon nyt diagnosoituja enemmän.

Kuppa vaivaa miehiä

Kuppatartuntoja diagnosoitiin EU:n ja ETA:n alueella 22 237. Miehillä oli kuppatartuntoja viisi kertaa useammin kuin naisilla. Useimmissa EU- ja ETA-maissa kuppatartuntojen määrä kasvoi vuosien 2008 ja 2013 välillä. Synnynnäisiä kuppatapauksia raportoitiin 64.

Lisäksi ECDC:n tilastoissa LGV -tartuntoja oli 1 043. LGV:tä tavattiin kymmenessä Euroopan maassa.

Lue myös:
Tippuri voi vaatia kaksi antibioottia
Uusi testi voi paljastaa Mycoplasma genitaliumin

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.