Sote-uudistus etenee selvitysmiesten avulla

STM lähettää maakuntiin selvitysmiehet tutustumaan paikallisiin malleihin tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin mukaan paikalliset ratkaisut tullaan ottamaan huomioon uudistuksen suunnittelussa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen suunnittelun seuraava vaihe alkaa pian, kun sosiaali- ja terveysministeriö lähettää maakuntiin viisi selvitysmiestä. He tutustuvat yliopistosairaaloiden erityisvastuualueiden eli erva-alueiden paikallisiin tapoihin tuottaa sote-palveluita.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin mukaan paikalliset ratkaisut tullaan ottamaan huomioon sote-uudistuksen linjauksessa.

– Alueellisesti on saatu paljon hyvää aikaan. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa palveluiden tuotanto on Suomen parhaimmistoa. Myös Pohjois-Karjalassa, Joensuussa, on tehty hyvää työtä, kun lääkärityövoimaa on saatu erinomaisella tavalla sitoutettua, ministeri arvioi.

Selvityshenkilöiden nimet selviävät lähipäivinä. Asia tarkentuu ministeriryhmän kokouksessa ensi torstaina.

– Selvitysmiesten työn tulos on myös kuntien apuna, kun kuntauudistusta mietitään ensi kesänä, Guzenina-Richardson sanoo.

Peruspalveluministeri painottaa, että tulevat uudistukset tehdään kuntauudistus edellä ja sote-palvelut mukautetaan uuteen kuntarakenteeseen.

Guzenina-Richardsonin mukaan sote-uudistuksen linjauksen tämän vuoden loppuun asetettu aikaraja tulee pitämään.

– Valmistelu kulkee aikataulussa, työryhmällä on aikaa vuoden loppuun. Edessä on vielä pitkiä työviikkoja – ja kova työpaine.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Mikko Käkelä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.