Superbakteeri on ikävä tuliainen

Turistiripulin hoitaminen antibiooteilla voi edistää lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien leviämistä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan turistiripulin hoitaminen antibiooteilla voi edistää lääkkeille vastustuskykyisten superbakteerien leviämistä.

Clinical Infectious Diseases -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että yli 300 miljoonaa matkailijaa vierailee vuosittain alueilla, joissa hygienian taso on alhainen. Noin viidennes näistä matkailijoista palaa kotimaahansa mukanaan ei-toivottu seuralainen, lääkkeille vastustuskykyinen suolistobakteeri.

Tutkimusta johtaneen infektiolääkäri, dosentti Anu Kantelen mukaan riski lääkkeille vastustuskykyisen suolistobakteerin saamiseen kasvaa huomattavasti, jos matkailija sairastuu ripuliin. Riski on erityisen suuri silloin, kun matkailija hoitaa ripulia antibiooteilla.

Esimerkiksi Intian niemimaalla vierailleista matkailijoista 23 prosenttia kantoi kotiin palatessaan lääkeresistenttiä ESBL-bakteeria, vaikka olisi säilynyt matkan aikana terveenäkin. Ripuliin sairastuneista bakteeria kantoi 47 prosenttia, ja ripuliaan antibiooteilla hoitaneista peräti 80 prosentilta löytyi ESBL-suolistobakteeri.

– Kaakkois-Aasian osalta tilanne oli likipitäen yhtä paha kuin Intian. Myös Afrikan manner, Lähi-Itä ja Itä-Aasia osoittautuivat riskialueiksi, mutta kantajien osuus näillä alueilla käyneillä jäi selvästi edellä mainittuja pienemmäksi, Kantele kertoo.

Oireetonkin voi levittää bakteeria

Suurin osa ESBL-bakteeritartunnan saaneista matkailijoista ei tiedä mitään superbakteerin vierailusta elimistössään, mutta osalle bakteeri voi aiheuttaa vaikean, jopa hengenvaarallisen infektion. Oireetonkin kantaja voi levittää bakteeria muihin, jotka saattavat sairastua vakavasti. Bakteerit voivat päätyä myös sairaaloihin, joissa jo muutenkin kamppaillaan antibioottiresistenssin kanssa.

– On huomioitava myös globaalitaso: antibioottiresistenssi on yksi merkittävimmistä modernin terveydenhuollon uhkakuvista, ja näiden resistenttien bakteerikantojen leviäminen pahentaa tilannetta koko ajan, Kantele muistuttaa.

– Uusia antibiootteja ei juuri ole tulossa, joten nykyisiä tulisi vaalia – keskeisintä tässä on antibioottien liikakäytön vähentäminen, hän sanoo.

Ripulin hoitoon ei yleensä tarvita antibioottia

Kanteleen mielestä matkailijoita tulisi neuvoa suhtautumaan nykyistä varauksellisemmin antibioottien käyttöön. Ripulin hoidossa antibioottia ei yleensä tarvita; tärkeintä on riittävä nesteytys, ja oireita voidaan lievittää ei-antibioottisilla ripulilääkkeillä, esimerkiksi apteekeissa myytävällä loperamidilla.

Korkea kuume, vakava kuivuminen ja verinen uloste ovat oireita, joiden takia on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Tutkimukseen osallistui 430 suomalaista, jotka matkailivat Skandinavian ulkopuolella. Osallistujilta ennen ja jälkeen matkan kerätyistä ulostenäytteistä selvitettiin, kuinka monelle oli matkan aikana ilmaantunut jokin tutkituista lääkeresistenteistä suolistobakteereista (ESBL- and carbapenemase-producing Enterobacteriaceae (CPE)). Kyselytutkimuksella selvitettiin lisäksi matkailijoiden antibioottien käyttöä ja muita mahdollisia riskitekijöitä.

Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan sekä Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikan yhteistyönä.

Lähde:
Helsingin yliopisto

Kuva:
Pixmac

Lue myös:
Matkailijan lääkelaukku
Varo lääkeväärennöksiä