Syöpälääkkeitä hukkaan liian suurien pakkauskokojen vuoksi

BMJ:n mukaan Yhdysvalloissa kuluu vuosittain melkein 3 miljardia dollaria syöpälääkkeisiin, jotka heitetään pois.

Lääketieteellinen julkaisu BMJ kertoo, että Medicare-ohjelma ja yksityiset vakuutusyhtiöt käyttävät Yhdysvalloissa joka vuosi liki 3 miljardia dollaria syöpälääkkeisiin, jotka heitetään pois. Lääkkeitä jää hukkaan, koska lääkepullot ovat liian suuria.

Terveydenhuollossa pyritään vähentämään jätteiden määrää. Kuitenkin kalliita syöpälääkkeitä on pakattu todellista tarvetta suurempiin pakkauskokoihin. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi ne, joiden annokset lasketaan potilaan pituuden ja painon mukaan määräytyvän kehon pinta-alan perusteella.

Lääkkeet pitää käyttää tai hävittää sen jälkeen, kun lääkepullot on avattu. Yli jääneitä lääkkeitä käytetään harvoin potilaille turvallisuusmääräysten vuoksi.

BMJ:n tutkimuksessa selvitettiin kahdenkymmenen eniten käytetyn syöpälääkkeen hukkaan menoa ja sitä, miten paljon kuluu rahaa pois heitettyihin lääkkeisiin.

Tutkimus osoitti, että vakuutusyhtiöt maksoivat lääkefirmoille 1,8 miljardia dollaria vuosittain hukkaan menneistä syöpälääkkeistä.

Lääkepulloja yleensä vain yhtä tai kahta kokoa

Tutkijat, että jos lääkeyhtiöt toimittaisivat lääkkeet pienemmissä pulloissa, potilaalle voitaisiin valita sopiva lääkekoko ja minimoida hukkaan menevät lääkemäärät. Kuitenkin monet lääkeyritykset myyvät tavallisesti ainoastaan yhtä tai kahta kokoa syöpälääkepulloja.

Medicare ja monet yksityiset vakuutusyhtiöt veloittavat potilailta lääkekuluista jopa 20 prosentin omavastuuosuuksia, ja uusimpien lääkkeiden osalta tästä voi syntyä jopa kymmenien tuhansien dollarien kulut vuodessa. Paljon varoja käytetään syöpälääkkeisiin, joita potilaat eivät koskaan saa.

Monet tutkituista lääkkeistä toimitetaan Euroopassa pienemmissä lääkepulloissa kuin Yhdysvalloissa.

Lähde: BMJ 2016;352:i788. Overspending driven by oversized single dose vials of cancer drugs.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Pantheredia