THL: Osa suomalaisista saa kutsun vasta-ainetutkimukseen

Koronaviruksen leviämistä väestössä selvitetään vasta-ainetutkimuksella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittää koronaviruksen leviämistä vasta-ainetutkimuksella, tiedottaa THL.

Sairastetun taudin ja myös oireettoman tartunnan seurauksena elimistössä muodostuu vasta-aineita, jotka voivat suojata uudelta tartunnalta. Vasta-aineiden avulla voidaan selvittää, kuinka laajasti epidemia on levinnyt eri ikä ryhmissä ja eri alueilla.

Lisäksi tutkimuksessa mitataan vasta-aineiden määrää ja seurataan, kuinka kauan vasta-aineet säilyvät.

Yliopistosairaaloiden laboratoriokeskuksissa otettava testi ei sovellu tuoreen tartunnan tunnistamiseen, sillä vasta-ainetaso nousee muutaman viikon viiveellä koronavirustartunnan jälkeen.

Tutkimukseen kutsutaan kirjeitse kaikenikäisiä suomalaisia satunnaisotannalla. Kutsu on henkilökohtainen, eikä kukaan muu osallistua kutsutun puolesta.

Alkuvaiheessa huhtikuun alussa otannan painopiste on pääkaupunkiseudun työikäisessä väestössä, mutta tutkimusta laajennetaan kevään aikana. Tutkimus jatkuu loppuvuoden ajan. Ensimmäiset tulokset saadaan huhtikuun loppuun mennessä ja tuloksista kerrotaan tutkittaville, jos vasta-aineita löytyy.

Tieto väestön vasta-aineista tukee päätöksentekoa, kun arvioidaan, mitä toimenpiteitä epidemian hallitsemiseen kulloisessakin vaiheessa tarvitaan.

Tuomas Keränen

Julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla