Tupakoinnin lopettaminen vähentää sydänsairauksien riskiä

Tutkimuksen mukaan sydän- ja verisuonisairauksien riski vähenee tupakoinnin lopettamisen jälkeen, vaikka paino lisääntyisi.

JAMA:ssa (The Journal of the American Medical Association) julkaistun tutkimuksen mukaan entisillä tupakoitsijoilla, jotka olivat olleet polttamatta yli neljä vuotta, oli yli 54 % pienempi sydän- ja verisuonitautien riski kuin tupakoitsijoilla. Jos ihmiset olivat lopettaneet tupakoinnin joko alle neljä vuotta tai neljä vuotta sitten, heillä oli 53 % pienempi sydän- ja verisuonitautien suhteellinen riski kuin tupakoitsijoilla.

Tupakoinnin lopettaminen vaikutti edullisimmin niiden henkilöiden sydänterveyteen, joilla ei ollut diabetesta.

Tutkimus selvitti yli 3 000 ihmisen tupakointia ja sydänterveyttä vuosina 1981–2011.

Monet ovat haluttomia lopettamaan tupakoinnin, koska he pelkäävät painon lisääntymistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset lihovat noin 2–6 kiloa kuuden ensimmäisen kuukauden aikana tupakoinnin lopettamisesta.

Ylipaino on sydäntautien riski, ja siksi tutkijat halusivat selvittää, voiko painon kertyminen vähentää tupakoinnin lopettamisen hyötyjä.

– Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa erittäin positiivisesti sydänterveyteen, vaikka paino nousisikin jonkin verran, sanoo tutkija James Meigs Harvardin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Asiasta kertoi BBC.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia