Tutkimus: Kuukautisten alkamisikään vaikuttavat sadat geenit

Tyttö ei automaattisesti kehity samoin kuin äitinsä aikoinaan. Myöhäinen tai varhainen murrosiän alkaminen saattaa periytyä isän geeneistä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan tytön kuukautisten alkamisikä riippuu sadoista geeneistä. Tämän takia siskoksilla voi alkaa kuukautiset eri-ikäisinä. Tulokset julkaistiin Nature lehdessä.

Tutkijat 166 laitoksesta analysoivat yli 180 000 naisen DNA:t. Tutkimus on yksi laajimmista alallaan.

Cambridgen yliopiston tohtori John Perry kertoi uutistoimisto BBC:lle, että tutkimustulosten mukaan tytön toisen vanhemman geenit vaikuttavat kuukautisten alkamisikään voimakkaammin kuin toisen. Tyttö ei siis automaattisesti kehity samoin kuin äiti aikoinaan, vaan myöhäinen tai varhainen murrosiän alkaminen saattaa periytyä isän geeneistä.

– Me löysimme yli sata geeniä, jotka ovat yhteydessä kuukautisten alkamiseen, mutta analyysimme mukaan geenejä saattaa olla jopa tuhansia, hän huomauttaa.

Suurin osa tytöistä saa ensimmäiset kuukautisensa 10–15-vuotiaina. Keskimääräinen kuukautisten alkamisikä on pysynyt noin 13 ja puolessa vuodessa. Geenien lisäksi ulkoiset tekijät, kuten lapsuuden painokerroin, liikunta ja vaikeat sairaudet, vaikuttavat alkamisikään.

Kuukautisista ollaan kiinnostuneita, sillä kuukautisten alkamisiän uskotaan olevan yhteydessä riskiin sairastua kroonisiin tauteihin. Alkamisikä on yhdistetty esimerkiksi diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja rintasyöpään.

Lähde:
Nature, BBC, Terveyskirjasto

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Shutterstock