Tutkimus: Liian korkeat D-vitamiinipitoisuudet voivat olla vaaraksi sydänterveydelle

Tutkijoiden mukaan D-vitamiinipitoisuus ei saisi olla liian matala, mutta ei myöskään liian korkea.

Tuoreen tanskalaisen tutkimuksen mukaan liian korkea veren D-vitamiinipitoisuus saattaa olla yhteydessä sydän- ja verisuonitautikuolemiin. Tutkimus tehtiin Kööpenhaminan yliopistossa.

Pitkään on tiedetty, että D-vitamiinin puute voi aiheuttaa terveysongelmia. Kiistanalaisena on kuitenkin ollut se, voiko D-vitamiinia saada liikaa ja mikä on liikaa.

Tutkimuksessa todetaan, että alle 50 nanomooliin per litra laskenut veren D-vitamiinipitoisuus oli yhteydessä sydän- ja verisuonikuolleisuuteen. Jos pitoisuus ylitti 100 nanomoolia per litra, nousi riski kuolla sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen. Liian alhainen pitoisuus nosti riskiä hieman enemmän kuin liian korkea pitoisuus.

Tutkijoiden mukaan D-vitamiinipitoisuus ei siis saisi olla liian matala, mutta ei myöskään liian korkea. Tutkimuksessa esitetään, että veriarvon tulisi olla 50–100 nanomoolia per litra – 70 nanomoolia litrassa olisi kaikkein suotuisin taso.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että heidän aineistostaan ei voida päätellä, onko kyse syy-seuraussuhteesta. Lisää tutkimusta aiheesta siis tarvitaan.

Tutkimusta varten selvitettiin 247 000 tanskalaisen veren D-vitamiinipitoisuus ja heidän kuolleisuutta seurattiin seitsemän vuoden ajan. Jakson aikana kuoli yli 16 000 seurattavaa.

Lähde:
A reverse J-shaped association between serum 25-hydroxyvitamin D and cardiovascular disease mortality – the CopD-study

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia