Tutkimus: Liian korkeat D-vitamiinipitoisuudet voivat olla vaaraksi sydänterveydelle

Tutkimus: Liian korkeat D-vitamiinipitoisuudet voivat olla vaaraksi sydänterveydelle Kuva 1 / 1

Tuoreen tanskalaisen tutkimuksen mukaan liian korkea veren D-vitamiinipitoisuus saattaa olla yhteydessä sydän- ja verisuonitautikuolemiin. Tutkimus tehtiin Kööpenhaminan yliopistossa.

Pitkään on tiedetty, että D-vitamiinin puute voi aiheuttaa terveysongelmia. Kiistanalaisena on kuitenkin ollut se, voiko D-vitamiinia saada liikaa ja mikä on liikaa.

Tutkimuksessa todetaan, että alle 50 nanomooliin per litra laskenut veren D-vitamiinipitoisuus oli yhteydessä sydän- ja verisuonikuolleisuuteen. Jos pitoisuus ylitti 100 nanomoolia per litra, nousi riski kuolla sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen. Liian alhainen pitoisuus nosti riskiä hieman enemmän kuin liian korkea pitoisuus.

Tutkijoiden mukaan D-vitamiinipitoisuus ei siis saisi olla liian matala, mutta ei myöskään liian korkea. Tutkimuksessa esitetään, että veriarvon tulisi olla 50–100 nanomoolia per litra – 70 nanomoolia litrassa olisi kaikkein suotuisin taso.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että heidän aineistostaan ei voida päätellä, onko kyse syy-seuraussuhteesta. Lisää tutkimusta aiheesta siis tarvitaan.

Tutkimusta varten selvitettiin 247 000 tanskalaisen veren D-vitamiinipitoisuus ja heidän kuolleisuutta seurattiin seitsemän vuoden ajan. Jakson aikana kuoli yli 16 000 seurattavaa.

Lähde:
A reverse J-shaped association between serum 25-hydroxyvitamin D and cardiovascular disease mortality – the CopD-study

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?

 • D-vitamiinin puutos kasvattaa MS-taudin riskiä

  D-vitamiinin käyttöä suositellaan ainakin tupakoiville, ylipainoisille sekä niille, joiden suvussa esiintyy MS-tautia.

  Uutiset 18.10.2017
 • D-vitamiinilisät saattavat vähentää pahoja astmakohtauksia

  Tutkimus osoitti suun kautta otettavien D-vitamiinilisien pienentävän vakavien, sairaalahoitoa vaativien astmakohtausten riskiä.

  Uutiset 21.9.2016
 • D-vitamiini hyväksi sydämen vajaatoimintaa poteville

  Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla on usein myös D-vitamiinin puutosta ja puutos liittyy heillä huonompaan ennusteeseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiinitasojen korjaaminen voi puolestaan parantaa potilaiden sydämen toimintaa. Tutkimus perustuu vuoden mittaiseen kokeeseen, jossa 239 vajaatoimintapotilasta sai päivittäin 4 000 IU:n annoksen D3-vitamiinia tai lumevalmistetta. Kaikkien osallistujien D-vitamiinipitoisuudet olivat alle suositusten tutkimuksen alkaessa. Kävelytestien perusteella D-vitamiini ei lisännyt potilaiden fyysistä toimintakykyä, mutta se saattoi parantaa sydänlihaksen toimintaa ejektiofraktiolla mitattuna. Jos tulokset vahvistetaan lisätutkimuksissa, D-vitamiinivajeen korjaaminen ja suuriannoksiset D-vitamiinilisät voisivat helpottaa monien sydämen vajaatoimintaa potevien elämää. Vielä on tosin epäselvää, millä tavalla nyt havaitut muutokset sydämen toiminnassa vaikuttavat potilaiden taudin kulkuun ja oireiluun pitemmällä aikavälillä. Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes. Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. Lähde:Journal of the American College of Cardiology 2016;67:25932603 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109716016946 Uutispalvelu Duodecim Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kuva: Panthermedia

  Uutiset 6.7.2016

Terveyskirjasto.fi