Työterveyslaitos vähentää toimintojaan – supistukset kohdistuvat muun muassa sisäilmatutkimukseen

Supistukset kohdistuvat lähinnä systeemibiologiseen tutkimukseen, työhygieniapalveluihin, sisäilmatutkimukseen ja tiedolla vaikuttamisen toiminta-alueeseen.

Työterveyslaitoksen valtionapu vähenee lähes 40 prosenttia vuosina 2013–2017, minkä vuoksi Työterveyslaitoksen on suunnattava toimintojaan uudelleen. Noin puolet Työterveyslaitoksen rahoituksesta tulee valtiolta.

Työterveyslaitos keskittyy tuonnempana uudistuvan työterveyshuollon, suomalaisten työkyvyn sekä pienten ja keskisuurten yritysten tukemiseen. Uusien palvelujen kehittämisessä hyödynnetään digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia.

– Painopisteet noudattavat viime vuonna uudistetun strategiamme linjauksia pääosin. Keskitymme alueisiin, joilla voimme parhaiten tukea muutoksessa olevaa suomalaista työelämää ja sen kilpailukykyä ja joilla meillä on vahvaa osaamista, kertoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.

Työterveyslaitos haluaa olla edelläkävijä digitalisaation hyödyntäjänä. Koivulan mukaan sähköisten palveluiden rakentaminen on jo aloitettu työterveyshuollon laatuportaalista ja Nolla tapaturmaa -foorumin jäsenpalveluista.

Mitään tutkimusaluetta ei lopeteta täysin

Työterveyslaitos siirtyy matriisiorganisaatiosta linjaorganisaatioon. Laitos ei lopeta kokonaan mitään tutkimusaluetta tai asiantuntijapalvelua, vaan pyrkii turvaamaan palvelut asiakkaille.

Kuitenkin joitakin toimintoja joudutaan vähentämään. Supistukset kohdistuvat lähinnä systeemibiologiseen tutkimukseen, työhygieniapalveluihin, sisäilmatutkimukseen ja tiedolla vaikuttamisen toiminta-alueeseen, jossa keskitytään sähköiseen viestintään. Aivot ja työ -tutkimuskeskuksen laitekehitystyötä vähennetään ja työturvallisuustoimintaa keskitetään.

Supistuksia ei ole tulossa lääkärivaltaiseen toimintaan

Työterveyslaitoksen yt-neuvottelut päättyivät 12.10.2015. Työterveyslaitoksella oli yt-neuvottelujen alkaessa noin 680 työsuhdetta. Enimmillään henkilöstöstä vähennetään 200. Noin 100 lääkäriä työskentelee Työterveyslaitoksella.

Tarkoista irtisanottavien määristä ei ole nyt vielä tietoa. Näin kertoo Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ry:n pääluottamusmies Mirja Kiilunen Työterveyslaitokselta.

– Supistukset eivät ainakaan kohdistu lääkärivaltaiseen toimintaan kuten ammattitautidiagnostiikkaan. Myöskään erikoislääkärikoulutukseen ei tule vähennyksiä. Työterveysyhteistyöhön satsataan vastedes, ja siihen tarvitaan myös lääkäreitä, Kiilunen huomauttaa.

Työterveyslaitos sopeutti toimintansa jo 2013–2014. Yt-neuvottelujen jälkeen laitos irtisanoi noin 60 työsuhdetta ja muun muassa lakkautti Lappeenrannan aluetoimipisteensä.

Työterveyslaitoksen toiminta jatkuu nyt kaikissa toimipisteissä, Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia