Uusi kolesterolitasoa säätelevä mekanismi löytyi

PXR-reseptorin aktivoituminen lisää kolesterolin tuotantoa.

Tuore tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että PXR-reseptorin aktivoituminen lisää kolesterolin tuotantoa maksassa ja nostaa LDL-kolesterolin määrää veressä, tiedottaa Oulun yliopisto.

Tumareseptori, pregnaani X -reseptori eli PXR säätelee maksan lääkeaineenvaihduntaa, verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa. Monet lääkkeet, ravinnon ainesosat ja ympäristön kemikaalit aktivoivat PXR-reseptoria, kuten myös monet torjunta-aineet, palonestoaineet, muovin lisäaineet ja ympäristön saasteet.

– Tutkimuksemme tuo vahvaa näyttöä siitä, että myös ympäristömme kemiallisella koostumuksella on oma osansa kolesterolin kohoamisessa. Koska kohonnut kolesteroli on tärkeimpiä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, voi kemiallisten aineiden aiheuttamalla kolesterolin kohoamisella olla merkitystä kansanterveydelle, kommentoi tutkimuksen toinen johtaja, sisätautiopin professori Janne Hukkanen tiedotteessa.

Jatkossa tutkimusryhmä pyrkii kehittämään menetelmiä, joilla voitaisiin ennustaa ympäristökemikaalien haitallisia metabolisia vaikutuksia. Tavoitteena on, että voitaisiin karsia PXR:ää aktivoiva ominaisuus lääkkeistä ja ympäristöön päätyvistä kemiallisista aineista.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Pharmacology -lehdessä (Karpale M. ym, Br J Pharmacol 9.3.2021).

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.