Vaikea keuhkoahtauma ja flunssa

Sveitsiläistutkimuksessa vaikea-asteista keuhkoahtaumaa sairastavat saivat lääkityksen tuplaamisesta flunssan aikana selvän hyödyn.

Astman hoidossa on vakiintunut tavaksi kaksinkertaistaa inhaloitavan steroidin annos flunssan aikana. Käytännön lääkärit saattavat neuvoa myös keuhkoahtaumapotilaitaan tuplaamaan inhaloitavan steroidin ja pitkävaikutteisen avaavan annoksen flunssassa, vaikka näyttö asiasta on ollut miltei olematon. Sveitsiläistutkimuksessa vaikea-asteista keuhkoahtaumaa sairastavat saivat lääkityksen tuplaamisesta flunssan aikana selvän hyödyn.

Tutkijälähtöisessä satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa oli mukana 450 keuhkoahtaumapotilasta. Inhaloitavan steroidin ja pitkävaikutteisen avaavan (­ICS-LABA) lääkkeen annostus joko pidettiin samana tai kaksinkertaistettiin 10 vuorokaudeksi flunssan oireiden alkaessa. Päämuuttujana seurattiin pahenemisvaiheen ilmenemistä seuraavien kolmen viikon aikana.

Lääkityksen tuplaaminen vähensi mitä tahansa pahenemisvaiheita 23 % (HR 0,77; 95 %:n LV 0,46–1,33) eli ei merkitsevästi. Mutta vaikean pahenemisvaiheen riski pieneni 72 % (0,28; 0,11–0,74 %) eli päivystyskäynnit ja sairaalahoidot vähenivät. Monimuuttuja-analyysissä havaittiin selviksi hyötyjiksi potilaat, joiden tauti oli vaikea-asteinen (FEV1 alle 50 %) tai joilla oli suuren pahenemisvaiheiden riski (GOLD-luokka C–D). Lisäksi lääkityksen lisäämisestä hyötyivät potilaat, joilla uloshengitysilman typpi­oksiditaso oli yli 15,5 ppb (viittaa eosinofiiliseen inflammaation) tai BODE-luokka korkeampi (vaikeampi tauti).

Lue lisää: Flunssa tulee taas!

Keuhkoahtaumapotilaan inhaloitavan steroidin ja pitkävaikutteisen avaavan lääkkeen annoksen tuplaaminen on siis järkevä temppu heti kun flunssa iskee. Vaikeampaa tautimuotoa sairastaville ja suuren pahenemisriskin potilaille hyöty on kiistaton. Toivottavasti tutkimus huomioidaan seuraavassa Käypä hoito -päivityksessä.

Lähde: Stolz D, Hirsch HH, Schilter D ym. Intensified therapy with inhaled corticosteroids and LABA at the onset of URTI to prevent COPD exacerbations- A multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Respir Crit Care Med, verkossa enin 21.12.2017. doi: 10.1164/rccm.201709-1807OC

Kirjoittaja:

Heikki Ekroos

LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Kuva: Fotolia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä 5/2018.