He saavat jatkossa pneumokokkirokotteen ilmaiseksi

Ilmaiseksi annettujen rokotusten kustannukset ovat kohtuulliset suhteessa niillä saavutettavaan terveyshyötyyn.

Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja.
Adobe/AOP
Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja.

Kansallisessa rokotusohjelmassa pneumokokkirokotteen uusiin kohderyhmiin kuuluu Suomessa arviolta noin 100 000 henkilöä, kertoo THL.

Vastedes rokotteen saavat myös astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat 65–84-vuotiaat sekä alle 75-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset.

Rokotus annetaan osana kansallista rokotusohjelmaa myös alle 5-vuotiaille lapsille, kantasolusiirron saaneille ja alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaistautia sairastaville.

Kohderyhmillä suurentunut vakavan taudin riski

Astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavilla on yli kaksinkertainen riski saada vakava pneumokokkitauti ja yli kolminkertainen riski saada sairaalahoitoa vaativa keuhkokuume verrattuna väestöön keskimäärin.

65–84-vuotiaiden ikäryhmä hyötyy eniten rokotuksista, sillä heillä on iän mukana selvästi kohonnut riski. Rokote suojaa heitä pitkään. Rokotteen teho on kuitenkin heikompi, mitä vanhempi rokotettava on.

Voimakkaasti immuunipuutteisten vakavan pneumokokkitaudin ja sairaalahoitoisen keuhkokuumeen riski on noin kymmenkertainen verrattuna väestöön keskimäärin.

Rokotusten vaikuttavuus riippuu rokotetun iästä, perussairaudesta ja niiden pneumokokkitaudinaiheuttajien yleisyydestä, joita vastaan rokote antaa suojan.

Arvion mukaan uusien kohderyhmien rokotusten kustannukset ovat kohtuulliset suhteessa niillä saavutettavaan terveyshyötyyn.

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.