THL: Pneumokokkirokotteen teho yllätti

Tutkimusrokote vähensi jopa 70 prosenttia sellaisia lääkärin vakavaksi epäilemiä pneumokokkitauteja, joita ei laboratoriokokein ollut pystytty varmistamaan pneumokokin aiheuttamiksi.

Pneumokokkirokote vähentää pneumokokki-bakteerin aiheuttamia vakavia tauteja jopa neljä kertaa enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä FinIP-rokotetutkimuksesta. Vakavia pneumokokkitauteja ovat esimerkiksi verenmyrkytys, aivokalvontulehdus ja märkäinen niveltulehdus.

Tutkimuksen mukaan rokote vähensi jopa 70 prosenttia sellaisia lääkärin vakavaksi epäilemiä pneumokokkitauteja, joita ei laboratoriokokein ollut pystytty varmistamaan pneumokokin aiheuttamiksi.

Projektipäällikkö Arto Palmun mukaa on erityisen mielenkiintoista, että pneumokokin aiheuttama tautitaakka – ja siten myös rokotteesta saatava kansanterveyshyöty – ovat moninkertaisia aiemmin havaittuun verrattuna.

FinIP-rokotetutkimuksessa on käytetty satunnaistettua ja sokkoutettua tutkimusasetelma. Tutkimuksessa käytettiin maailmanlaajuisesti ensimmäistä kertaa sekä sairaaladiagnooseihin että tartuntatautirekisteriin perustuvia tietoja.

Pneumokokkirokotetutkimus toteutettiin vuosina 2009–2012 yhdessä neuvoloiden ja rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen kanssa. Siihen osallistui yli 41 000 lasta. Lisäksi Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskus toteutti rinnakkaistutkimuksen, johon osallistui 6000 lasta.

Tulokset on julkaistu tänään The Lancet Respiratory Medicine -lehden sähköisessä Online First -julkaisussa.

Lähde:
The Lancet Respiratory Medicine
THL

Kuva:
Panthermedia