Vanhemmat kannattaa ottaa mukaan hoitopäätöksiin

Vanhemmat, jotka kokivat saaneensa osallistua hoitopäätökseen, sitoutuivat valittuun hoitoon muita paremmin, osoittivat kanadalaistutkimuksen tulokset.

Lääkäreiden kannattaisi mahdollisuuksien mukaan ottaa lapsipotilaiden vanhemmat mukaan hoitopäätöksiin, tuore kanadalaistutkimus osoittaa. Tämä ei välttämättä näy hoitotuloksissa, mutta vanhemmat sitoutuvat hoitoon paremmin eivätkä kadu hoitovalintoja.

Tutkimukseen osallistui 126 alle kuusivuotiaan lapsipotilaan vanhempaa. Lapsille harkittiin tehtäväksi joko nielurisojen tai nielu- ja kitarisojen poistoleikkaus tai korvien tärykalvon ilmastointiputkitus.

Vanhemmat, jotka kokivat saaneensa osallistua hoitopäätökseen, sitoutuivat valittuun hoitoon muita paremmin ja olivat varmempia valinnan oikeellisuudesta, tulokset osoittivat. Heistä myös harvemmat katuivat päätöstä myöhemmin.

Lue lisää: Mikä on kuumeen raja?

Tulokset eivät osoita aukottomasti, että yhteydet johtuvat siitä, että vanhemmat osallistuivat hoitopäätöksen tekoon. On kuitenkin todennäköistä että niin on. Lääkäreiden olisikin hyvä neuvotella vanhempien kanssa varsinkin tilanteissa, joissa valittavana on useita hoitovaihtoehtoja.

Tutkimus julkaistiin JAMA Otolaryngoly - Head & Neck Surgery -lehdessä.

Lähde:
Decision-Making Quality in Parents Considering Adenotonsillectomy or Tympanostomy Tube Insertion for Their Children. JAMA Otolaryngoly - Head & Neck Surgery 2016;DOI:101001/jamaoto.2016.3365.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Fotolia