Yhä useampi selviää syövästä

Väestön ikääntyessä syövät yleistyvät, mutta entistä useampi myös selviää syövästä. Kuolleisuudessa on alueellisia eroja.

Tuoreista Suomen Syöpärekisterin tilastoista selviää, että syöpään sairastuneiden elossaoloennuste on parantunut neljä prosenttiyksikköä uusimmalla seurantajaksolla 2010–2012 verrattuna aiempaan seurantajaksoon (2007–2009).

Syöpäpotilaiden viiden vuoden suhteellinen elossaololuku on nyt miehillä 66 prosenttia ja naisilla 69 prosenttia. Eri syöpätyypit eroavat kuitenkin toisistaan huomattavasti. Esimerkiksi eturauhassyöpäpotilaiden suhteellinen elossaololuku on 93 prosenttia ja rintasyöpäpotilaiden 90 prosenttia.

Tilastojen mukaan vuonna 2013 yhteensä 32 092 suomalaista sairastui uuteen syöpään. Eturauhassyöpä, rintasyöpä ja keuhkosyöpä olivat edelleen yleisimmät yksittäiset syöpätyypit: ne muodostivat 39 prosenttia kaikista uusista syövistä ja aiheuttivat kolmasosan syöpäkuolemista.

Paikkakunnallisia eroja

Suomen Syöpärekisterin tilastot sisältävät ensimmäistä kertaa tietoja siitä, miten syöpäpotilaiden eloonjäämisluvut eroavat toisistaan eri yliopistosairaaloiden vastuualueiden välillä. Useimmissa syövissä ei ole alueellisia eroja. Poikkeuksia ovat ihomelanooma, aivokasvaimet ja eturauhassyöpä, joiden suhteellisissa elossaololuvuissa on merkittävää vaihtelua.

Syöpärekisteristä kuitenkin huomautetaan, että syövän toteaminen riippuu henkilön hoitoon hakeutumisesta, terveyspalveluiden saatavuudesta ja mahdollisista viiveistä syöpäseulonnoissa ja muissa varhaisen toteamisen menetelmissä.

Esimerkiksi Helsingin ja Tampereen yliopistosairaaloiden vastuualueilla diagnosoidaan PSA-testauksen ansiosta paljon paikallisia ja hitaasti eteneviä syöpiä. Tällaiset syövät saattavat jäädä muilla alueilla henkilön elinaikana toteamatta, koska ne eivät aina aiheuta oireita tai lisää kuolleisuutta.

Myös potilaan oma tahto, yleistila ja muut sairaudet sekä syövän levinneisyys vaikuttavat siihen, mitä hoitoa potilaalle ylipäänsä on mahdollista antaa.

Katso tilastoja täältä.

Tutustu alueellisiin eroihin täällä.

Lähde:
Suomen Syöpärekisteri

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta