YK: Äitiyskuolemat laskussa

YK:n tilastojen mukaan äitiyskuolemien määrä on laskenut maailmanlaajuisesti 45 prosenttia vuodesta 1990. WHO:n arvion mukaan joka tunti 33 naista kokee äitiyskuoleman.

YK:n tilastojen mukaan äitiyskuolemat ovat laskeneet maailmanlaajuisesti 45 prosenttia vuodesta 1990. Vuonna 1990 yli puoli miljoonaa naista kuoli raskauden tai synnytyksen takia. Vuonna 2013 luku oli pudonnut 289 000.

Myös Maailman Terveysjärjestö WHO ottaa asiaan kantaa. Se myöntää, että suunta on hyvä, mutta kuolemien määrä on edelleenkin liian korkea. Järjestön arvion mukaan joka tunti 33 naista kuolee raskauden aikana tai synnytyksessä.

WHO:n mukaan yksi neljästä äitiyskuolemasta johtuu raskautta edeltäneistä sairauksista, kuten diabeteksesta, malariasta, HIV:stä ja liikalihavuudesta. Muita äitiyskuolemien taustalla olevia syitä ovat: verenvuoto synnytyksen jälkeen, tulehdukset, verenpainekomplikaatiot ja vaaralliset abortit. Järjestö huomauttaa, että kuolemien ehkäisyyn tarvitaan ennen kaikkea parempaa terveydenhuoltoa ympäri maailman.

Ongelmia aiheuttaa myös kuilu rikkaiden ja köyhien maiden välillä. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan alueella asuvista 15-vuotiaista tytöistä yksi 40:stä on vaarassa kuolla jossain vaiheessa elämäänsä synnytykseen tai raskauden aikana.

Lähde:
WHO:n tiedote

Kirjoittaja:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Pixmac

Lue lisää jutun aiheesta