Zikavirus tulee – epidemiat eivät kunnioita valtakuntien rajoja

Taudit leviävät nykyisin nopeasti, kiitos lentomatkustuksen, kirjoittaa professori J. H. Meurman.

Tätä kirjoittaessani HYKS:n syöpätautien klinikan yksi osastoista jouduttiin sulkemaan siellä riehuvan influenssaepidemian johdosta. Kyseessä oli sikavirusinfektio. Tällä viruksella ei ole mitään tekemistä otsikon zika-viruksen kanssa – otsikossa siis ei ole kirjoitusvirhettä, vaikka suomalaisittain näiden virusten ääntäminen onkin lähes sama!

Zikavirusta povataan vuoden 2016 suurimmaksi epidemiauhaksi. Kyseessä on jälleen ”uusi” hyttysten levittämä virustauti, joka nyt niittää satoaan varsinkin Etelä- ja Väli-Amerikassa. Laajoja epidemioita raportoidaan Kolumbiasta, El Salvadorista, Guatemalasta, Meksikosta, Paraguayista, Puerto Ricosta ja Venezuelasta.

Brasiliassa arvioidaan alkuvuonna 2016 sairastuvan jo 1,3 miljoonaa ihmistä, ja Pan American Health Organization on antanut epidemiahälytyksen (Lancet editorial 2016;387:96). Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ovat määränneet Brasiliaan matkustusrajoituksia. Lienee vain ajan kysymys, kunnes tauti on levinnyt myös Pohjois-Amerikkaan.

Zikavirus kuuluu flavi-virusten ryhmään, johon kuuluvat mm. punkki-aivokuumetta, dengueta ja keltakuumetta aiheuttavat virukset. Zika eristettiin ensimmäisen kerran Ugandassa rhesus-apinoista vuonna 1947 ja Nigeriassa ihmisestä vuonna 1968.

Afrikassa se aiheutti ihmisille vain sporadisia infektioita, kunnes oli kulkeutunut Aasian kautta Mikronesiaan, jossa laajempi epidemia havaittiin vuonna 2007. Hälyttävät epidemiat raportoitiin Surinamista ja Ranskan Polynesiasta vuonna 2013. Nykyisin tunnetaan kaksi genotyyppia, Afrikan ja Aasian zikaviruskannat.

Infektion aiheuttamat oireet ovat päänsärky, kuume, ihottuma, silmäoireet ja nivelkivut. Hoito on oireenmukaista, potilaalle annetaan kuume- ja särkylääkkeitä. Muuten terveellä ihmisellä infektio laantuu yleensä muutamassa päivässä.

Zikaviruksen vaarallisuus tuli ilmi, kun raskaudenaikaiset infektiot johtivat lapsen mikrokefaliaan ja aivovaurioihin. Terveysviranomaiset kaikkialla maailmassa erityisesti varoittavatkin alkuraskauden aikaisista zikavirusinfektioista. Siten ehdoton matkustuskielto epidemia-alueille koskee raskaana olevia naisia. Rokotetta zikavirusta vastaan ei vielä ole.

Millä aasinsillalla sidon edellä olevan tämän kirjoituksen alkukappaleeseen? Epidemiat eivät kunnioita valtakuntien rajoja ja aivan kuten globaali influenssa, taudit leviävät nykyisin nopeasti, kiitos lentomatkustuksen. Niin kävi sika-influenssallekin.

Kun keitokseen lisätään ilmaston lämpeneminen ja siten hyttysten (kuten malariasääski!) leviäminen yhä pohjoisemmaksi, on zikavirusinfektio täysin mahdollista kohdata suomalaisellakin vastaanotolla. Kuumeisia, epidemia-alueilla matkustaneita potilaita ei pidä hoitaa kuin ensiapuluontoisesti.

Immuunivasteeltaan heikentyneet potilaat ovat kaikkien infektioiden osalta erityisessä vaarassa, ja juuri siksi syöpäosasto jouduttiin sulkemaan.

Kirjoittaja:
J. H. Meurman
professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu alunperin Hammaslääkärilehdessä 3/2016.

Lue myös:
WHO harkitsee geenimuunneltuja hyttysiä zikaviruksen kitkemiseen

Zikavirus varmistumassa sikiön pienipäisyyden aiheuttajaksi

WHO julisti kansainvälisen hätätilan zikaviruksen vuoksi